Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Sark Çibani Hastaligi

img Dogu ve Güneydogu Anadolu bölgeleri miz de sik görülmesi sebebiyle bu ismi alan bir parazit hastaligidir. Halk arasinda Diyarbakir Çibani, Antep Çibani, Halep Çibani ve Bagdat Çibani gibi isimlerle de çagirilmaktadir. Tipta \"heishmania tropica\" adiyla bilinen bir parazitin marifetiyle ortaya çikmaktadir. Parazit, dogmdan bulasabildigi gibi, \"tatarcik\" sinegi tarafindan da insana tasinmaktadir

* Belirtileri:
- Vücuda girdikten iki hafta sonra veya bir sene içinde, girdigi yerde birkaç milimetre çapinda pembe bir leke olarak ortaya çikmaktadir.
- Bu leke zamanla sertleserek kabarcik halini alir. Rengi de koyulasarak kararmaya baslar.
- Hastalik bu sekliyle bir yil kadar devam ettikten sonra iz birakarak kaybolabilir.
- Vücut direnci düsük kimselerde siyah kabarcik açilarak yara halini alir.
- Yaranin kabugu kaldirildiginda, altindan \"çivi belirtisi\" dedigimiz birtakim çikintilar ortaya çikar. Hastalik, bu çikintilarla birkaç yil devam ettikten sonra iz birakarak kaybolabilir.
- Daha çok alin, burun, çene, ayak boyun ve kol gibi açik bölgelerde görülen hastalik iyilesse bile \"tipik bir iz\" birakir. Bu ize bakarak bir kimsenin bir zamanlar sark çibanina yakalandigi rahatlikla söylenebilir.

* Ne Yapmali?
- En önemli korunma tetbiri, tatarcik sinekleri ile mücadeledir.
- Her seye ragmen, ilk belirtisinden hastaliga yakalandigini farkeden kimse derhal bir saglik kurulusuna bas vurmalidir.
- Tedavide, yara içine em etin ve atebrin siringa edilmesi iyi neticeler vermektedir. Ayrica antimon bilesikleri, amfoterisin B ve neostibosan gibi ilaçlarin damar yahut kas yoluyla vücuda verilmesi tedaviyi hizlandirmaktadir.
- Yara yerine yerlesen bakterileri e mücadele etmek için antibiyotik ve sulfanomid kullanilir.
- Tedavi sirasinda yara üzerindeki kabuklar temizlenmeli, pan su man edildikten sonra temiz gazli bezle kapatilmalidir.