Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Besin Gruplari Yaglar

img Besin gruplari > Yaglar
Vücudumuz besinlerle aldlgimiz yagi depolar, enerjiye gereksinimi oldugu zaman da bu yag depolanni kullanir. Yaglar ayrica A, D, E, K vitamini gibi yagda eriyen vitaminierin emilimini saglar, vücut isisinin ve organlarin dis darbelerden korunmasini saglar.

Beslenmede 2 çesit yag çok önemlidir; doymus yaglar (kati) ve doymamis yaglar.
1) Doymus Yaglar
Genelolarak hayvansal gidalarda bulunan doymus yaglar, kolesterol düzeyini yükseltebilir, kalp hastaliklari, kanser ve sismanlik için risk faktörleri olusturabilir.

2) Doymamis Yaglar
Doymamis yaglari sadece günlük yedigimiz yaglarla almayiz.
Iki çesit doymamis yag vardir.
a) Tekli doymamis yaglar
Zeytin ve kanola yaglari, findik, fistik, ceviz, kabuklu yemis yaglari (yer fistigi ve badem yaglari), avokado tekli doymamis yaglari çok miktarda içerir.
b) Çoklu doymamis yaglar
Omega-3 ve Omega-6 yag asitleri olmak üzere, iki ana gruba ayrilir.
Omega-3;
En çok balik (ringa, uskumru, sardalya, alabalik ve somon) ve az miktarda yumurlada bulunur. Bitkiselolarak da keten tohumu yagi, kanola yagi, soya fasulyesi yagi, ceviz, balkabagi çekirdegi, kenevir tohumu yagi ve semizotunda bulunmaktadir.

Omega-3 yag asitleri vücutta:
- Nabiz
- Kan basinci
- Bagisiklik sistemi
- Yaglarin metabolizmasi
- Beyin ve sinir dokulari
- Koroner kalp hastaliklari ve damar sertligi gibi durumlarda olumlu rol oynar.

Omega-6 misir yagi, soya fasulyesi yagi, ayçiçek yagi, ceviz, balkabagi çekirdegi ve keten tohumu yaginda bulunur. Diyabetle, romatoid artritle, PMS'da (adet öncesi sendromlar), deri hastaliklarinda ve kanser tedavisinde olumlu etki eder.

* Omega-6 grubu temel yag asitleri vücutta;
- Enerji üretimi
- Kan akisi
- Hemoglobin üretimi
- Trigliserid ve kolesterol seviyeleri
- Insülin ve kan sekeri seviyeleri
- Alerjik reaksiyonlar
- Bagisiklik Sistemi üzerinde olumlu roloynar.

OMEGA-9 Yag Asidi
Çoklu-doymamis yag asitleri grubundan önemli bir yag asiti olmakla birlikte, temel yag asiti degildir. Çünkü vücudumuzda temel yag asitlerinden sinirli miktarda da olsa, bu yag asitini kendisi üretebilir. Zeytin, avokado, badem, yer fistigi, findik, susam yagi, Pecan findigi, Antep fistigi, Mahun cevizi, Kanola yagi, findik yagi ve keten tohumu yaginda bulunmaktadir.