Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Yaslilikta Diski Tutamama Kabizlik

img Idrar ve Diski Tutamama
Hangi yasta olunursa olunsun idrar, diski veya her ikisini de tutamamanin nedeni genellikle bir hastaliktir. Yasli insanlarda idrar ve diskilarini tutamama daha sik görülür. Yaslandikça idrar yapmayi ve diskilamayi kontrol eden kas ve baglarin güçleri azalir ve böylece fiziksel bir hastaliktan daha kolay etkilenirler. Bununla birlikte idrar ve diski tutamama yaslanmanin kaçinilmaz bir sonucu degildir.

Kabizlik Belirtileri ve bulgular
- Zorlu ve agrili diskilarina
- Diskilama sikliginin azalmasi
- Diskilamada güçlük

Çogu kisi, kabizligi günde en azindan bir kez bile diski çikaramama seklinde tarif eder. Bu dogru degildir. Normal diskilama düzeni kisiden kisiye büyük ölçüde degisir. Bir kiside günde 1-3 kez diskilama oldugu halde, bir digerinde yalnizca 2-3 günde bir olabilir. Kabizlik normal diskilama sikliginda bir degismeyi ifade eder. Ayrica, kabiz olundugunda diski normalden daha serttir ve diskilama agrili olabilir. Diskilamada zorluk olabilir ya da rektumda diskinin tam olarak bosalamadigi duygusu mevcuttur. Kabizlik, uygun olmayan beslenme, beslenme aliskanligindaki degisiklikler, vücutta genel bir su kaybi, ilaçlar veya hareketsizlik nedeniyle ortaya çikar. Bazen de kalinbagirsak kanseri, hipotiroidi veya depresyon gibi bir hastalik kabizliga neden olabilir. Yaslanmaniz daha sik kabiz olmanizi gerektirmez.

Ne Yapilabilir?
Kabizlik vakalarinin büyük çogunlugu önemsizdir. Yukaridaki belirtiler mevcutsa doktorunuza basvurun.
Doktorunuz, kabizligin nedenini bulmak için beslenme aliskanliginizi ve kullandiginiz ilaçlan gözden geçirecektir. Ayrica muayene edip, çesitli laboratuvar testleri yaptirabilir ve muhtemelen kalinbagirsagin çesitli yöntemlerle kontrol edilmesini isteyecekdir. Eger bu incelemeler herhangi bir anormallige isaret etmiyorsa, basit beslenme degisiklikleri yararli olabilir. Bu degisiklikler, diyetinizde su veya diger sivilarin artirilmasini içerir. Ayrica lifli besinlerden olan taze sebze ve meyveler da diyetinize dahil edilmelidir. Doktorunuzun önerileri arasinda, kahvaltilarinizin lifli ya da kepekli tahilla hazirlanan yiyecekler içermesi de olacaktir. Bazen de psyllium içeren bir bagirsak uyarici önerilecektir. Bu, toz haline getirilmis bitkisel liflerden baska bir sey degildir, suyla veya baska bir siviyla karistirilarak günde bir ya da iki kez içilir. Olabildiginiz kadar aktif olmaya devam edin. Müshil niyetine satilan maddelerden uzak durun, çünkü zamanla kabizliginizi daha da artirabilirler.