Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Çocuk Beslenmesi Çocuk Bakimi

img Çocuklara Sebzeyi Sevdirmek
Besinlerin nereden geldigini, nasil büyüdügünü ögrenmeleri. çocuklarin yedikleri sebze ve meyvelerin sayi ve araligini genisletebilir. Çocugunuza sebze ve meyvelerin nasil büyüdüklerini anlatin. Eger uygun bir yeriniz veya bahçeniz varsa, çocugunuzia beraber sebze ve meyve ekerek bunlarin gelisimini takip edin (belki saksida da deneyebilirsiniz).Garip gelebilir fakat, bu çocugunuzun o sebze veya meyveyi sevmesine yardimci olacaktir. Çocuklara alisveris yapma ve yemek istedikleri tarifleri seçme konusunda izin verin. Çocugunuzia beraber seçtigi sebze ve meyvelerle degisik tarifler gelistirin. Besin hazirlanmasinda katilimda bulunan çocuklar, farkli besinleri tatmaya egilimli olmaktadirlar. Çocuklarin ögünlerini ve ara ögünlerini hazirlarnalarina izin verin. Hem besinleri birlikte hazirlarken, çocuga ellerini yikama ve besin hijyeni gibi konularda da bilgi verebilirsiniz.

Besin sunumuna dikkat edin. Degisik renk, sekil ve yumusaklikta olan besinlerin çocuga sunumu, onu degisik sebze ve meyveleri denemeye yönlendirecektir. Genç çocuklar. yeni bir besini sevrneden önce birkaç kez tatmaya ihtiyaç duyabilirler. Ilk seferde çocuk besini reddederse. baska bir ögünde veya ara ögünde tekrar tadina bakmasi için onu cesaretlendirin.

Sebze ve Meyvenin Önemi
Çocuklara önlerindeki sebzeleri yedirmek kolay degildir, Fakat arastirmalar ailelerin bunu denemelerinin ve bu yönde çabalamalarinin hayati önem tasidigini göstermektedir, Sebze ve meyve tüketiminin kuskusuz sagliga önemli katkisi vardir, Uzun, kaliteli, saglikli bir ömllr için, erken yaslarda saglikli ve dengeli beslenme aliskanliklarinin kazandirilmasi çok önemlidir,

Sebze ve meyveler iyi birer karbonhidrat ve posa kaynagi oldugu gibi, ayni zamanda doganin bize sundugu çok çesitli vitamin ve mineralleri barindiran bir hediye paketi gibidir. Bu bilesenler; sagligimiz, büyümemiz ve kanser, kalp, hipertansiyon, obezite ve diyabet gibi hastaliklara karsi korunmamiz için çok önemlidirler,

Yapilan çalismalar çocuklarin özellikle 2-7 yaslari arasinda çok az meyve sebze tükettiklerini göstermektedir, Oysaki hem çocuklarin, hem de yetiskinlerin çok çesitli sebze ve meyve tüketmeleri gerekmektedir, Çünkü herbir sebze ve meyvenin sagladigi besin ögeleri farklidir ve bizi az önce de degindigimiz hastaliklara karsi korumaktadiriar.

Geçmisten günümüze kadar uzanan degismeyen bazi kurallar vardir, Örnegin belli besinlerin tüketimi ailelerimizden miras kalan bir beslenme kültürüdür, Özellikle Türk toplumu, en eski zamanlarindan bu yana et agirlikli beslenmektedir, Belki de, et grubuna karsi hala daha fazla egilim gösterilmesinin, masalarimizdan eksik edilmemeye çalisilan ve agirlikli tüketilen bir besin grubu olarak kalmasinin sebebi de budur,

Fakat unutulmamalidir ki; özelikle büyüme çagindaki yas grubunda, tüm besin gruplarinin bir arada tüketilmesi önemli ve gereklidir, Bunun için sebze ve meyve tüketme aliskanligi küçük yaslarda baslayacak egitimle kazandirilmalidir, Çocuklarin, özellikle büyüme çagindaki çocuklarin, ailelerini izleyerek onlarin yaptigi davranislarin aynisini yaptigini gösteren pek çok çalisma bulunmaktadir. Bu nedenle, sebze ve meyve tüketimine, yapilan son bilimsel çalismalarin da isigi altinda, daha çok önem vermeli ve yeterli miktarda et grubunun da dahil oldugu bir sofrada ihtiyacimiz olan sebze ve meyveye de yer açmaliyiz,

Örnegin; ana yemeklerin yaninda sebze veya salata servis edilmeli, sevdigi yerneklerin yanina farkli kombinasyonlarda sebze buketleri eklenmeli, belli sikliklarla yeni sebzeler denenmelidir. Çocugun Yediklerini Neler Etkiler
\"Bu senin sagligin için çok yararli\" demek, bir çocuk için çok fazla sey ifade etmeyecektir. çocugun besin seçimlerinde diger faktörler daha etkili olmaktadir. Çocuklar acil ihtiyaçlari ve istekleri dogrultusunda seçimlerini yapmaktadirlar.

Tat
Çocuklarin besin seçimlerinde en önemli etken tat duyusunun tatmin olmasidir. Çocuklar bir besini tadi hoslarina gittigi için seçerler. Çünkü, yedikleri besin onlara kendilerini iyi hissettirir.

Ailenin Etkisi
Çocuklar için aileleri onlarin en iyi bilgi edinebilecekleri kaynaklardir ve saglikli aliskanliklar kazanmalarini etkileyecek olan en önemli faktörlerdendir. Ailenin yeme aliskanliklari, aktivite düzeyi ve besinlere, yemek yemeye karsi tutumlari, çocuklar üzerinde büyük etki yaratacaktir. Örnegin; eger ailenin kahvalti yapma aliskanligi varsa, çocuk da bunu yapmak isteyecektir. Besin seçimlerinde de ailenin payi büyüktür. Aile masa da herhangi bir besini seçiyorsa, çocuk da bundan etkilenerek besin seçme yoluna gidecektir. Bu nedenle ebeveynler dogru rol model olmalidwlar.

okul
Günün büyük çogunlugunu kapsayan okul saatleri, çocuklarin hayatinda büyük roloynadigi gibi. beslenmelerini de direkt etkiler. Okullarda beslenme egitimi programlarinin yer almasi, çocuklara saglikli beslenme aliskanligi kazandirilmasinda önemli bir anahtar olabilir. Bunun için çocuklara örnek olan ögretmenlerin beslenme konusunda bilgili olmasi, dogru örnek olmasi gerekir. Okul saatlerinde karsilanacak olan ögünlerin dogru besinlerden seçilmesi. Hijyenik olmasi, taze sebze ve meyvelerden olusan ara ögünlerin eklenmesi en temel önerilerdendir.

Basin
Medya çocuklarin en temel bilgi edinme kaynaklarindandir. Dogru-yanlis, pek çok bilgi bombardimanina tutuldugumuz günümüzde, iyi ile kötüyü ayirt edecek bir bilgi süzgecine ihtiyaç duyanz, Bunun için, muhakeme yetisi tam gelismemis çocuklar tehdit altinda olabilir, yanlis aliskanliklar edinebilir. Reklamlar, televizyon sovlari, filmler, kutlamalar, spor programlari, vb. programlarin çocuklarin besin seçimleri üzerinde büyük etkisi olabilmektedir. Bu nedenle, çocuklarin yas grubuna yönelik programlari izlemeleri gerekmektedir. Ayrica, medyanin egitici kimligini de korumasi gerekir. Yine çocuklara besleyiciligi olmayan besinlerin reklaminin yapilmasi da önlenmeye çalisilmalidir.

Arkadas Çevresi
Yasitlarin, özellikle de ilk 10 yasindaki çocuklarin birbirine etkileri çok fazladir. Bu yas grubu birbirlerine kendilerini kabul ettirip sevdirmek isterken, ayni zamanda birbirlerini taklit etmektedirler. Özellikle yedikleri besinler konusunda sanki bir yaris varmis gibi, hepsi ayni seyleri tüketmek isterler. Bu anlamda, ailelerin çocuklarini takip etmeleri, gelisen davranislari zamaninda tespit edip dogru yönde degistirmeleri çok önemlidir.