Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Saglikli Beslenme Diyet Zayiflama

img Saglikli beslenme kalori diyet programi. Zayiflama sadece kilo vermek degil, ayni zamanda kontrolü ele almaktir. Yiyeceklerinizi iyi seçerseniz kontrolü de elinizde tutarsiniz. Kilo vermek alinan ve yakilan kalorilerin dengelenmesi ile ilgili bir süreçtir. Bu bölümde yediklerinizle ilgili (diyet - diet) bilgiler bulacaksiniz.

\"Diyet\" kelimesi ile, belli bir zaman uygulanan ve kilo verildikten sonra birakilan bir program anlatildigindan \"diyet uygulamak\" terimi pek uygun degildir. Diyet, uzun süreli bir sorun için kisa vadeli çözümler getirir. Öneriler, basarili bir sekilde kilo vermenizi saglamak ve yeniden kilo almanizi önlemek amaciyla tasarlanmistir.

Saglikli Beslenme programinin (diyet - diet) üç basit kurali vardir:
• Daha az yag yiyin. Aldiginiz yag miktarinin günlük toplam kalori miktarinin 1/3'ünden az olmasini saglayin.
• Daha çok sebze ve meyve içeren, dengeli ve çesitli yiyecekler yiyin.
• Günde 3 ana ögün ve aralarda yagdan ve kaloriden fakir ara ögünler yiyin.

Saglikli beslenmenin temel kurallari
Kaloriler hayatin yakitidir : Kaloriler hayatinizi sürdürmeniz için gereken enerjiyi verirler. Yediginiz her yiyecekte belli miktarda kalori vardir. Besinlerle aldiginiz kalorilerin kaynaklari yaglar, karbonhidratlar ve proteinlerdir.

• 1 gram yag = 9 kilokalori
• 1 gram karbonhidrat = 4 kilokalori
• 1 gram protein = 4 kilokalori

Yukarida da belirtildigi gibi yaglar kalori açisindan, hem karbonhidratlardan hem de proteinlerden iki kat daha zengindir. Vücudunuz yiyeceklerden gelen kalorileri alabilmek için besinleri karbonhidratlar, proteinler, yaglar, mineraller ve vitaminler gibi bilesenlerine ayirmak zorundadir. Bu bilesenler daha sonra kan dolasimina katilirlar ve tüm vücuda dagilirlar. Sindirimin gerçeklesmesi için de enerji gereklidir. Bu olaya termojenik etki denir.

Yiyeceklerin termojenik etkisi
Tüketilen her 100 kalori için yakilmasi gereken kalori miktari:
• Protein 25-40
• Karbonhidrat 6-8
• Yag 3

Gördügünüz gibi diyetsel yagin termojenik etkisi yok denecek kadar azdir ve bu nedenle dogrudan yag olarak depolanir. Bu yakma islemi yemekten hemen sonra baslar ve birkaç saat sürer. Yagdan zengin beslenme durumunda vücut asiri yüklenir ve yakma süresi kisalir. Gün içinde ki birkaç hafif yemek, vücudunuza kalori yakmasi için ek firsatlar kazandirir.

∙ Karbonhidratlar : Karbonhidrat vücudun glikoza dönüstürebildigi her türlü maddedir. Glikoz hücrelerin enerji olarak kullandigi en önemli maddelerden biridir. Karbonhidratlar glikoza yikilma özeliklerine göre basit ya da karmasik olabilirler. Saf bugday ekmegi, seker ve alkol kalori fazlaligi oldugunda kolaylikla yaga dönüsebilen basit karbonhidratlara örnek olarak verilebilir. Yaprakli sebzeler, patates ve hububat ürünleri karmasik karbonhidratlara örnektir. Bu grup yiyecekler saglikli olmaniz için gereken bütün besinlere sahiptir ve beslenme programinizin temelini olusturmalidir.

∙ Proteinler : Proteinler, vücudun en etkili kalori yakici bölümü olan kas dokusunu güçlendirmek açisindan çok önemlidir. Protein ette, süt ürünlerinde ve daha az olarak hububat ürünlerinde bulunmaktadir. Yemeklerinizin yeterli miktarda protein içerdiginden emin olun, ancak bu tür gidalarin yagdan da zengin olabilecegini aklinizdan çikarmayin. Mümkün oldugunca yag açisindan fakir alternatifleri seçmeye çalisin. ∙ Yag : Yasamin idamesi ve saglik için çok önemli olan yag, sadece fazla miktarda alindiginda zarar verir. A, D, E ve K vitaminleri gibi önemli vitaminler için tasiyicilik görevi yapar. Vücudun savunma sisteminde önemli bir rolü olan yag, östrojen gibi homonlarin üretiminde ve depolanmasinda görev alir. Günümüzde, saglik uzmanlari saglikli bir diyette bulunmasi gereken kalori miktarinin en fazla 1/3'ünün yagdan gelebilecegini belirtmektedirler. Yag kaybi sadece kilo kaybi demek degildir.

Gerek hastalar, gerekse doktorlar basari göstergesi olarak verilen kiloyu dikkate alma egilimindedirler. Oysa bakmaniz gereken sey nicelik degil niteliktir. Kilo kaybi yagdan ya da \"yag disi kitleden\" olur. Kilo kaybinin ilk dönemlerinde bu yag disi kitle su iken, ilerleyen zamanlarda kas agirlikli olur. Kas dokunun kalori yaktigi, buna karsin yag hücrelerinin ise depoladigi bilinen bir gerçektir. Kayip, kas dokudan oldugunda vücudunuzun fazla kaloriyi yakma yetenegi de azalir.

Hizli kilo vermeyi saglayan diyetler niceligi niteligin önünde tuttuklarindan kayiplar daha çok yag disi kitleden olur ve bu nedenle çok kisa süre içinde yeniden kilo alinir. Ideal olani kayiplarin ¾'ünün yagdan ve ¼'ünün de yag disi kitleden olmasidir. Yag dokudan kaybetmeyi hedefleyen, yavas ve sabit bir kilo kontrol programi bu amaca ulasmak için yeterlidir.

Diyetinizdeki yagi kesin : Yag begenilen pek çok yiyecegin tadina ve kokusuna güzellik kattigindan, yiyeceklerinizdeki yag oranini azaltmaniz hiç de kolay degildir. Buna ragmen, begenilerinizden çok fazla fedakarlik yapmadan da yiyeceklerinizdeki yag miktarini azaltabilirsiniz.

√ Yiyeceklerinizdeki yagi azaltmaniza yardimci olacak bazi öneriler:
• Tereyagi, mayonez ve salata sosu gibi seyleri azaltin.
• Patates cipsi gibi yagli çerezleri azaltin.
• Yagda kizartilan yemekleri azaltin.
• Et yerine tavuk ya da balik eti tüketin.
• Daha çok sebze, meyve ve hububat ürünü tüketin.
• Kahvalti aliskanliklarinizi degistirin. Önceden böyle bir aliskanliginiz yoksa kahvalti yapmaya baslayin.
• Yagda yumurta, tereyagli kizarmis ekmek gibi seyler yemeyin.
• Mümkün oldukça yagdan orani düsük alternatifleri tercih edin.

Yiyecek Piramidi - Dogru seçim için rehberiniz : Günümüzde insanlarin çogu arzuladiklari yiyeceklere kolaylikla ulasabilmektedir. Sosyal ve duygusal gereksinimlerimizi karsilayan, dengeli beslenmemizi saglayan bütün yiyeceklerin hayatimizda yeri vardir. Yiyecekleri iyi ya da kötü diye siniflamak ya da yasaklamak dogru degildir. Saglikli bir sekilde kilo vermenin anahtari dengeyi bulmaktir. Yiyecek piramidi bu dengeyi olusturmaniza yardimci olmak amaciyla hazirlanmistir.

Herkesin günlük kalori ve besin gereksinimleri farklidir. Bir beslenme uzmani bu konuda size yardimci olabilir. Kilo vermek ve saglikli yasamak için piramidin tabanini olusturan yiyeceklerden bol miktarda yemeli, tepesindekilerden ise mümkün oldugunca kaçinmalisiniz.

Iyi planlanmis dengeli bir yemek sunlardan olusmalidir:
√ %20-30 oraninda yag
√ %10-20 oraninda protein
√ %50-70 oraninda karbonhidrat

Kilo Kontrolünde Yiyecek Piramidi : Yaglar, tatlilar, alkol yagdan açisindan zengin yiyecekler Süt ürünleri Daha az yeyin Et, kümes hayvanlari, balik, deniz ürünleri, yumurta, findik Hububat ürünleri, tahil ürünleri, pirinç, makarna Meyveler Yagdan açisindan fakir yiyecekler Sebzeler Daha çok yeyin

Bir porsiyon ne anlama gelir?
Günlük porsiyon sayisi
Hububat ürünleri
(ekmek, tahil ürünleri, pirinç, makarna)
1 dilim ekmek (30 gram)
1 kase hazir misir gevregi (30 gram)
½ kase pilav ya da makarna (100 gram)
½ kase pismis bakliyat (100 gram)

Her ögün 2-3

Sebzeler
1 kase yaprakli pismemis sebze (50 gram)
½ kase pismis sebze (50 gram)
½ kase sebze suyu (180 gram)

Her ögün 2-3

Meyveler
1 adet orta boy meyve (100 gram)
½ kase dilimlenmis meyve (125 gram)
1 kase taneli meyve (100 gram)
¾ bardak meyve suyu (180 gram)

Yemeklerle birlikte ya da
ara ögün olarak 1-2

Süt ürünleri
(süt, yogurt, peynir)
1 kase süt ya da yogurt (245 gram)
Dogal peynir (45 gram)
Islenmis peynir (60 gram)

Kahvaltida ve
ögle yemeginde 1-2

Et ve bakliyat
(et, kümes hayvanlari, balik, kuru fasulye, yumurta,
findik)
Pisirilmis et, kümes hayvani eti, balik (56-85 gram)
½ kase bakliyat ya da 1 yumurta = 30 gram et
1/3 kase findik ya da türevi çerez = 30 gram et

Herhangi iki ögünde bir 2