Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Saglik Diyet Zayiflama Kilo Verme

img ideal beslenme diyeti saglikli diyet. Beslenme ve sagliga asiri dikkat gösterilen günümüzde, birçok kisi mükemmel beslenmenin zîndelik, normalin üstünde enerji, güç ve hastaliklara karsi direnç saglayacak bir diyet; yaslanmayi geciktirecek ve insani sismanlatmayacak bir diyet pesinde kosmaktadir. Bu ilgi o kadar yaygindir ki, binlerce insan mükemmel yaniti bulmak için çok fazla zaman ve para harcamaktadir.

ideal beslenme diyeti saglikli diyet. Böyle bir beslenme var midir ya da var olabilir mi? Büyük olasilikla hayir. Beslenme ihtiyaçlarimiz, bebeklikten çocukluga, olgunluga, hamilelige kadar yasamimizin her asamasinda ve hastalik durumlarinda farklidir. Yüksek tansiyon, bazi kanser türleri, kalp ve damar hastaliklari dahil olmak üzere hastaliklara karsi genetik .egilimlerimiz de farklidir, bu nedenle tuz ve yag gibi gida ögeleri farkli insanlar için farkli riskler yaratir.

ideal beslenme diyeti saglikli diyet. Insan vücudu, büyümek, üremek ve hayatta kalmak için çevredeki çesitli maddelere ihtiyaç duyar. Hücrelerimizin hayatta kalmak için ihtiyaç duydugu oksijeni elde etmek için havayi soluruz; yasamsal sivi kaynaklarini yeniden doldurmak için su içeriz. Ve çok önemli enerji kaynaklarini elde etmek için yeriz, çünkü enerji, vücudun, mideye giden protein, yag ve karbonhidratlari kullanmasiyla saglanir

Daha küçük miktarlarda da olsa baska elementlere de ihtiyaç duyulur. Bunlar arasinda temel amino asitler, yag asitleri, mineraller, eser mineraller [vücut dokularinda çok az miktarda bulunmalarina ragmen organizmadaki faaliyetlerde mutlaka gerekli mineraller] ve vitaminler sayilabilir.

Yedigimiz bütün yiyecekler bir düzeyde beslenme saglarlar. Hepimiz için, hatta bir kisi için her zaman mükemmel bir diyet olamaz. Ama saglam bir beslenme bilgisi, iyi bir diyete ulasmanin en iyi yoludur.

√ Temel Gida Bilesenleri
Yiyeceklerimiz, uygun oranlarda biraraya getirildiklerinde eksiksiz bir diyet saglayan birçok bilesenden olusur. Temel gruplar karbonhidratlar, proteinler ve yaglardir. Diger gruplar ise, daha küçük miktarlarda gerekli olan, vitaminler ve mineraller olarak bilinen eser elementlerdir. Her grubun, vücudun düzenlenmesinde, gelismesinde ve onariminda farkli bir islevi vardir.

√ Karbonhidratlar
Karbonhidratlar nisasta ya da sekerlerdir ve esas olarak ekmekte ve tahillarda, meyva ve sebzelerde bulunur. Nisastalara karmasik karbonhidratlar, sekerlere (rafine edilmis sekerlerin yanisira meyvalarda da bulunur) ise basit karbonhidratlar denir. Teknik olarak sakaroz olarak bilinen seker kamisi ya da seker pancari ile früktoz olarak bilinen sekeri içeren glikoz, ortalama bir diyetin önemli bir kismini olusturmaktadir.

√ Proteinler
Proteinler, amino asitler denilen yapi taslarindan olusurlar. Bu amino asitlerin bazilari vücudunuz tarafindan üretilebilir; bazilari da üretilemez. Yiyeceklerden elde edilmesi gerekenlere temel amino asitler denir.

Et, yumurta, süt ve peynirde bulunan temel amino esitler çok verimli bir sekilde kullanilir. Bu tür proteinlerin biyolojik kalitesi yüksektir. Sebzelerde, tahillarda (bugday, pirinç ya da misir gibi), bezelyede ve fasulyede bulunan proteinler temel amino asitlerin uygun bir oranini saglamazlar. Dolayisiyla, vücudunuzun ihtiyaçlarini karsilamak için, bitkisel proteinlerden, hayvansal proteinlere göre daha büyük miktarlar gereklidir. Bitkisel proteinlerin biyolojik kaliteleri düsüktür.

√ Yaglar
Yaglar çesitli yiyeceklerde ve çesitli biçimlerde bulunurlar. Yaglar, et, kümes hayvanlari ve balik gibi hayvansal gidalarda ve ayrica bitkisel gidalarda bulunur. Etler, tüm görünen yaglar çikarildiginda bile, genellikle önemli oranda yag içerirler. Etlerin daha yumusak ve pahali kisimlari daha fazla yag içerir. Yemek yaglari ve salata yaglari gibi bazi yaglar sividir; tereyagi, margarin, bitki yagi ve kesilmis et yagi gibi digerleri ise katidir.

Kimyagerler yaglari, yapi taslari olan yag asitlerine göre siniflarlar. Yag asitleri, doymus ya da doymamistirlar. Doymamis yaglar kendi aralarinda mono-doymamis (mono bir demektir) ve poli-doymamis (poli, birçok anlamina gelir) yaglar olarak ayrilirlar.

Doymus yag asitlerinin kimyasal yapilari doymamis yaglarinkinden farklidir ve bu yapi her yag tipinin özelliklerini belirler. Doymus yaglar genellikle oda isisinda katidirlar, doymamis yaglar ise oda isisinda sividirlar. Doymus yaglarin küflenmeleri daha küçük bir olasiliktir, bu nedenle uzun depolama sürelerince dayanmasi gereken birçok islenmis gidada bunlar kullanilir.

Doymamis yaglar, hidrojenle doyurma denilen bir islemle doymus yaglara dönüstürülebilirler. Bu onlari daha kati hale getirir. Genellikle bir üründeki doymamis yagin ancak küçük bir kismi, hidrojenle doyurma sirasinda doymus yaga çevrilir. Büyük oranda doymamis yag içeren yaglar, ticari olarak pisirilmis mallardaki ve diger islenmis gidalardaki yaygin bilesenlerdir. Hiçbir gida yalnizca tek bir tip yag asidi içermez. Tüm gidalar çesitli oranlarda bir yag karisimi içerirler. Örnegin, zeytin yagi mono-doymamis bir yag olarak kabul edilir, ama küçük miktarlarda doymus ve poli-doymamis yag asitleri de içerir.

Çesitli yag asitlerinin, kalp hastaligiyla bir iliskisi oldugu gösterilmis olan kan kolesterol düzeyleri üzerine farkli etkileri vardir. Doymus yaglar toplam kan kolesterolü düzeyinizi yükseltme egilimindedirler. Mono-doymamis yaglar toplam kan kolesterolü düzeyini önemli ölçüde yükseltmeden, kan kolesterolünün \"iyi\" bölümü olan yüksek yogunluklu lipoproteinlerin (HDL) yogunlugunu arttirma egilimindedirler. Poli-doymamis yaglar toplam kolesterol düzeyinizi yükseltme egilimindedirler, ama koruyucu HDL bölümünü degil.

√ Vitaminler
Vitaminler vücudunuzdaki bazi kimyasal dönüsümlerde temel olan ve diyetinizde yalnizca çok küçük miktarlarda bulunmasi gereken maddelerdir.Proteinler, vücudun karbonhidratlari ve yaglari islemesine yardimci olurlar. Bazi vitaminler ayni zamanda kan hücrelerinin, hormonlarin, genetik malzemenin ve sinir sisteminizin kimyasal maddelerinin üretimine katkida bulunurlar. Vücudumuz çogu vitamini yeterli miktarlarda üretemez, bu nedenle bunlari yedigimiz gidalardan almamiz gerekir.

Temel vitaminler (13 tanedir) iki kategoriye ayrilirlar: yagda çözülenler ve suda çözülenler. Yagda çözülen vitaminler A, D, E ve K vitaminleridir. A ve D vitaminleri karacigerde depolanir ve bu depo 6 aya kadar yeterli olabilir. Ancak K vitamini yedegi yalnizca birkaç gün yeterli olabilir, E vitamini ise ikisinin arasindadir.

A ve D vitaminleri, asiri miktarlarda alindiginda zehirli etkilere yol açabilir. Fazla E vitamini almaktan kaynaklanan zehirli etkiler net bir sekilde kanitlanmamistir, ama vücudun yagli dokularinda birikir. K vitamini güçlükle depolanir ve büyük miktarlarda almanin zehirli etkilerine nadir olarak rastlanmistir.

Suda çözülen vitaminler, C vitaminini (askorbik asit) ve B vitaminlerini içerir. Yagda çözülen vitaminlere göre daha az depolanirlar. Genellikle suda çözülen vitaminlerin büyük miktarlarda alindiklarinda zararsiz olduklarina inanildigi halde, bu her zaman dogru degildir.

Suda çözülen bazi vitaminlerin güçlü ilaç etkileri iyi ve kötü olabilir, örnegin, büyük miktarlarda niyasin bazen kandaki yüksek yag seviyelerini düsürmek için kullanilir; öte yandan, anormal karaciger fonksiyonuna ve kan sekeri seviyelerinin yükselmesine neden olabilir. Yüksek miktarlarda C vitamini idrardan oksalik asit tuzu atilimini arttirir, o halde, böbreklerinizde oksalat taslari varsa, büyük miktarda C vitamini almaktan kaçinin. Yüksek dozlarda, piridoksin (bir B vitamini) sinirlerde zedelenmeye yol açabilir. Kisacasi, asiri dozlarda vitamin alinmasina nadiren izin verilir ve genellikle potansiyel olarak tehlikelidir.

√ Mineraller
Kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum ve kükürt gibi mineraller de diyetin temel parçalaridir. Makromineraller olarak bilinen bu minerallerin, diyette daha büyük miktarlarda bulunmalari gerekir (mikromineraller denilen ve diyette daha az bulunmalarina ihtiyaç duyduklarimiz asagida tartisilmaktadir). Kalsiyum, fosfor ve magnezyum kemiklerin ve dislerin gelisiminde ve sagliginda önemlidir. Potasyum kaslarimizin önemli bir bilesenidir. Sodyum, vücudun sivilarinin düzenlenmesine yardimci olur, kükürt ise protein dokularinin bir bilesenidir.

Mikromineraller (eser mineraller) gidalarimizda çok daha küçük miktarlarda bulunurlar. Temel eser elementler, vitaminler ve mineraller gibi, yalnizca küçük miktarlarda ihtiyaç duyulan elementlerdir. Digerlerinin yanisira, demir, iyot, çinko, bakir, flor, selenyum ve manganezi içerirler. Hepsi normal gelisme ve saglik için gereklidir.

√ Kaloriler
Kalori yiyeceklerin ayri bir parçasi degil, bir enerji ölçüsüdür. Karbonhidratlar, proteinler ya da yaglar vücutta yakildiklarinda, kilokalori denilen bir birimle ölçülen enerjiyi üretirler. Bir kilokalori 1000 kaloriden olusur 1 litre suyu 12 santigrat yükseltmek için gerekli olan enerji ya da isi miktari olarak tanimlanir.

Hepimizin enerjiye ihtiyaci vardir, ama kalori ihtiyaçlarimiz çok degisir. Küçük, yasli ve evde oturan bir kadin günde yalnizca 1000 kaloriye (1 kilokalori) ihtiyaç duyabilir, ama büyük, genç, fiziksel olarak aktif bir erkek günde 4000 kaloriye (4 kilokalori) ihtiyaç duyabilir.

ideal beslenme diyeti saglikli diyet. Diyet uzmanlari, çesitli diyetlerin besleyici içerigini hesaplamak için tablolar kullanirlar; bu tablolar çesitli gidalarin kalori, protein, karbonhidrat ve yag içerigini verirler. Bu tür tablolar kullanilirken, gida miktari, tercihen tartilarak, dogru bir sekilde ölçülmelidir.

\"Bos kaloriler\" terimi sekerler ve alkol için kullanilir. Bu gidalar enerji (kalori) verirler, ama vitaminler ya da eser elementler gibi diger temel gida elementlerini içermezler. Sekerler, seker kamisi ve pancar sekerlerini, früktoz, glikoz ve laktozu içerir. Bu sekerlerin früktoz ve laktoz gibi bazilari, yedigimiz yiyeceklerin (sirasiyla meyva ve süt) bir parçasidirlar.

Temel gidalarin uygun bir oranini elde etmek üzere çesitli gidalar aldiginiz sürece, seker ve hatta asiriya kaçmadan alkol tüketimi sagliginizi mutlaka ters bir sekilde etkilemez. Ancak, günlük kalorinizin büyük kismini sekerlerden ve alkolden alirsaniz beslenme yetersizlikleri gelisebilir.