Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Dalak Yaralanmasi Splenik Travma

img Dalak Yaralanmasi:
Dalak künt travmadan en çok etkilenen organdir. Eriskinlerde kostlarla korunmasina karsin kapsülünün ince, stroma içeriginin az olusu nedeniyle travmadan kolay etkilenir. Çocuklarda asagi lokalizasyonu nedeniyle travmaya daha açiktir.

Düz röntgenogramlarda, hemoperitoneuma bagli dalak alt sinirinin seçilememesi gibi nonspesifik bulgular dalak yaralanmasi lehine yorumlanabilir. Daha spesifik bulgular,solda alt kosta kiriklari, toplanan kan nedeniyle solda diyafragma elevasyonu, midenin mediale ve splenik fleksuranin asagi itilmesidir.

US ile dalaktaki parankimal yaralanma ve subkapsüler hematom izlenebilir. USun sensitivite ve spesifisitesi BTye esittir. US bulgulari, dalagin içinde veya civarinda hematomun varligi, perisplenik sivi veya hematom nedeniyle komsu organlarin itilmesidir.

BT dalak yaralanmalarinin tanisinda ve konsevratif tedaviyle izlenmesinde seçilmesi gereken bir yöntemdir. BT nin dalak ile diger abdominal organlari birlikte gösterebilme gibi üstünlükleri vardir.

Splenik yaralanmanin BT bulgulari (splenik travma):
intraparenkimal hematomu gösteren hipodens alan ve splenik fraktürü gösteren hipodens alan ve splenik fraktürü gösteren boyanan dalak parçalarinin ayri ayri izlenmesidir.

Dalakda boyanmayan alinin varligi, splenik arterin bir dalinin trombozunu gösterirken, dalak dokusunun çevreden hipodens bant ile kompresyonu subkapsüler yerlesimli hematom bulgusudur.

Pediatrik yas grubunda perisplenik sivi saptanmasi tablonun ciddiyetini ve konservatif tedavinin basarisiz kalacagini gösteren bir bulgu olarak yorumlanmaktadir.

Intraperitoneal sivinin kaybolmasi iyilesme göstergesidir. Intraperitoneal sivi ve subkapsüler hematom 2-4 hafta içinde iyilesir. Hematomun tamamen iyilesmesi aylar sürebilir.

Bazi olgularda seröz sivi içeren psödokist kalir. Günümüzde BTnin rolü, dalak yaralanmasinin tanisi ve ayni zamanda iyilesmenin izlenmesidir.