Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Aşılar Aşılama Programları Aşı Takvimi

img Etkili bir bagisiklik için, temel asilarin dogru ve eksiksiz yapilmasi esastir. Verilecek asi miktarlari, enjeksiyon sayilari ve aralarindaki süreler, ilk ve daha sonraki tekrarlar gerektigi sekilde uygulanmalidir. Enjeksiyonlar arasindaki ideal süre 1 ay olmakla birlikte çesitli nedenlerle daha erken ya da geç yapilan uygulamalarda programa yeniden baslanmasina ya da enjeksiyonun tekrarlanmasina gerek yoktur.

Rutin Asi Takvimi
• Dogum Hepatit B
• 1 ay Hepatit B
• 2 ay BCG
• 2 ay DTP + TOPV
• 3 ay DTP (*) + TOPV
• 4 ay DTP (*) + TOPV
• 6 ay Hepatit B
• 9 ay Kizamik
• 16 ay DTP (*) + TOPV
• 4-6 yas DTP (*) + TOPV
• 14-16 yas dT (**)

▪ Hepatit B: B tipi sarilik asisi.
▪ BCG: Verem asisi.
▪ DTP: \"Difteri Bogmaca Tetanoz\" karma asisi.
▪ TOPV: Agizdan \"Çocuk felci\" asisi.
▪ dT: Eristin tip difteri asisi içeren \"difteri Tetanoz\" asisi.
(*) Ilk karma asiyla havale ve bilinç kaybi gözlenenlere DT (Difteri Tetanoz\" asisi uygulanir.
(**) Eriskin tip difteri Tetanoz asisi bulunamazsa yalnizca Tetanoz asisi yapilir. 10 yilda bir tekrarlanir.

♥ Ana Çocuk Sagligi Merkezi ve Saglik Ocaklarinda rutin olarak uygulanmayan diger asilar:
\"Kizamik-Kizamikçik-Kabakulak\" MMR (15. ay ve 5 yas), \"Hepatit A\" (0.1.6. ay), \"Hemofilus influenza tip b\" Hib (DTP+TOPV ile beraber) ve \"Su çiçegi\" asilarinin (15. ay MMR ile beraber) olanaklar elveriyorsa rutin olarak uygulanmasi saglanmalidir.

√ RUTIN OLARAK UYGULANAN ASILAR
1983 yilinda UNICEF (Dünya Çocuklari Yardim Fonu) tarafindan baslatilan \"Çocuk Yasatma Devrimi\"nin ilkelerinden biri de tüm çocuklari asi ile korunulmasi mümkün, öldürücü ve sakat birakici alti hastalik olan tüberküloz (verem), difteri, bogmaca, tetanoz, çocuk felci ve kizamiktan korumaktir. Ülkemizde bu asilarin uygulanmasina öncelik verilmektedir. T.C. Saglik Bakanligi 1998 yili itibariyle hepatit b asisini da rutin asi takvimi içine almistir.

Aileler çocuklarini bir yasini doldurmadan önce b tipi sarilik, tüberküloz, difteri, bogmaca, tetanoz, çocuk felci ve kizamiga karsi asilatmis olmalidirlar. Asilar, çocuklari bir çok tehlikeli hastaliktan korur. Asilanmamis çocuklarda beslenme bozuklugu, sakatlik ve ölümler asili olanlardan daha sik görülür.

√ Rutin Olarak Uygulanan Asilar
• BCG (Verem)
• Difteri-Bogmaca-Tetanoz
• Çocuk Felci (agizdan, canli)
• Kizamik
• Hepatit B (B tipi sarilik)

√ Güncel Asilar
• Kizamik-Kizamikçik-Kabakulak (MMR)
• Hemofilus influenza Tip B (Hib)
• Hepatit A (A tipi sarilik)
• Asellüler Bogmaca
• Çocuk Felci (adale içine, ölü)
• Su Çiçegi
• Grip (influenza)
• Diger

√ Gelistirilmekte Olan Asilar
• Parazit Asilari
• AIDS'e karsi asi
• Kanser Asilari
• Diger

√ ASILARIN BIRLIKTE UYGULANMASI
Bir kez uygulanmakla tam bagisiklik saglamasi, asilanan her bireyde ömür boyu bagisiklik birakmasi ideal bir asinin özellikleridir. Zayiflatilmis bazi canli virus asilari disinda bu ideale ulasmak henüz mümkün olmamistir. Kalici ya da uzun süreli bagisiklik için asilarin bir arada ve belli araliklarla tekrarlar halinde uygulanmasi gerekmektedir. Asilama programi, ayni anda bir çok asinin beraber yapilarak, olabildigince çok sayida hastaliga karsi direnç gelisimini saglamalidir.

Bir arada kullanilan asilar, iki yolla ugulanmaktadir. Birincisi birden fazla asinin üretim asamasinda ayni enjektör içinde karistirilarak kullanima sunulmasi, ikincisi ise birden fazla asinin farkli enjektörlerde degisik vücut bölgelerine uygulanmasidir. Aksi belirtilmedikçe asilar, uygulayan kisi tarafindan ayni enjektöre çekilerek karistirilmamalidir. Bu durumun bir istisnasi karma asi ile Hib asisinin ayni enjektör içinde verilebilmesidir.

Birlikte kullanima sunulan asilar, söz konusu asilara özgü yan etkileri siddetlendirmezler. Kombine asilarin en iyi bilineni \"karma asi\"dir. (Difteri-Bogmaca-Tetanoz).

Asagida bazi kombine asi gruplari sunulmustur. Her biri son derece güvenilir ve etkili asilardir.

Kombine Asilar
Difteri + Bogmaca + Tetanoz DTP
Difteri + Tetanoz DT
Eriskin tip Difteri + Tetanoz dT
Kizamik + Kizamikçik + Kabakulak MMR
Difteri + Bogmaca + Tetanoz + Ölü Çocuk Felci DTP + IPV
Difteri + Bogmaca + Tetanoz + Ölü Çocuk Felci + H. influenza tip b DTP + IPV+ Hib
Difteri + Tetanoz + Ölü Çocuk Felci DT + IPV
Difteri + Asellüler Bogmaca + Tetanoz DTPa
Difteri + Asellüler Bogmaca + Tetanoz + Ölü Çocuk Felci DTPa + IPV
Difteri + Asellüler Bogmaca + Tetanoz + H. influenza tip b DTPa + Hib
Difteri + Asellüler Bogmaca + Tetanoz + Ölü Çocuk Felci + Hib DTPa+IPV+Hib
Difteri + Asellüler Bogmaca + Tetanoz + Hepatit B DTPa + HBV
Difteri + Asellüler Bogmaca + Tetanoz + Hepatit B + Hib DTPa+HBV+Hib

√ ÖZEL DURUMLARDA ASILAMA
Böbrek Hastaliklari
Kalp Hastaliklari
Seker Hastaligi
Allerjik Hastaliklar
Gebelik
Bagisiklik Yetersizligi
Ilaç Tedavisi
Sinir Sistemi Hastaliklari
Kan Hastaliklari
Kanser
Prematürelik

√ Böbrek Hastaliklari
Asilama sirasinda gelisen, \"proteinüri\" adi verilen, idrarda protein atilimi durumu çogu kez hekim ve ailede kaygi uyandirir. Böbrek hastaligi olan ya da böbrek hastaligina egilimi olan çocuklarda proteinürinin ortaya çikisi siklikla asilamaya ara verilmesine yol açmakta, çocuklar bir çok ciddi hastaliga karsi savunmasiz kalmaktadirlar. Fransa gibi bazi ülkelerde kronik böbrek hastaliginda asi uygulanmasi yasalarla engellenmistir. Fakat çesitli arastiricilar tarafindan, asi takvimlerinde verilen dozlarda ayarlamalar yapilmak suretiyle uygulanan semalarla güvenilir bir bagisiklamanin saglanabilecegi ileri sürülmüstür.

Böbrek hastaligi olan kimselerde, yapilan çesitli çalismalarla, BCG, agizdan çocuk felci asisi, karma asi, kizamik-kizamikçik-kabakulak asilarinin güvenle kullanilabilecegi kanitlanmistir. Yalnizca tifo asisinin yapilmasi önerilmemektedir. Asilar olabildigince hastaligin iyilik dönemlerinde uygulanmali, bir dozun tamami uygulanmadan önce azaltilmis dozlar uygulanip, idrarda protein atilimi ölçülerek durum degerlendirmesi yapilmalidir.

√ Kalp Hastaliklari
Durumu stabil (duragan) olan çocuklarda asilama tehlikesiz bir girisimdir. Romatizmal kalp hastaligi olanlarda, aktif dönemde asi yapilmamalidir. Kalp hastaligi olan çocuklarda influenza ve kizamik asilari özellikle ve ilk firsatta yapilmalidir.

Seker Hastaligi (Diabet)
Diabetli çocuklarin infeksiyonlara direnci çok daha düsüktür. Bu nedenle genel kaninin aksine, seker hastaligi olan çocuklarda asilama programlarina çok daha fazla önem verilmelidir. Hastalik kontrol altindaysa, çocugun genel durumu iyiyse, idrarda seker atilimi en alt düzeylerde ve idrar çikisi normalse diabtli çocuklarda asi uygulamalarinin herhangi bir sakincasi yoktur. Dikkat edimesi gereken tek konu, tifo ve paratifo asilarinin yarasiz ve tehlikeli oldugu için uygulama disinda birakilmasi gerektigidir.

Allerjik Hastalar
Günümüzde yaygin olarak kullanilan asilarin daha saf olarak hazirlanmalari nedeniyle, allerjik bireylerde asilama sonrasinda allerjik reaksiyonlar ve yan etkiler son derece azalmistir. Asilar, mikrobun üretildigi ortama ait bazi maddeleri de içerirler. Bazi asilarda yumuta proteinleri (influenza, kabakulak, kizamik) eser miktarda bulunur. Yumurta allerjisi olanlarda ürtikere yol açabilir. Kimi asilar ise az miktarda antibiyotik içerir. Kanamisin, neomisin gibi antibiyotiklere allerjisi olanlarda döküntüler meydana gelebilir. Ancak bu gibi reasiyonlar nadiren yasami tehdit edecek boyutlara ulasir.

Allerjik kimselere tifo ve paratifo asisi yapilmamalidir. Allerjik çocuklar, hastaliklarinin aktif döneminde asilanmamalidir. Asinin allerjik kisi için tehlike yaratabilecegi bilinen herhangi bir antibiyotik içermediginden emin olunmalidir. Süpheli durumlarda seyreltilmis asiyla test yapilabilir.

Gebelik
Hamile Kadinlarda Zarasiz Olan Asilar:
Tetanoz
Influenza ( grip )
Çocuk Felci ( ölü IPV )
Kolera
Hepatit B

Yalnizca Gerekli Durumlarda Yapilmasi Gereken Asilar:
BCG
Bogmaca
Difteri
Kizamik
Meningokok
Pnömokok
Kuduz
Kabakulak

Hamile Kadinlara Yapilmamasi Gereken Asilar:
Çocuk Felci (canli TOPV)
Kizamikçik

Bagisiklik Yetersizligi
Dogumsal ya da sonrada edinilen bagisiklik yetmezligi durumlarinda canli asilar kesinlikle kullanilmamalidir. BCG, kizamik, su çiçegi gibi canli asilar takvim disi birakilmalidir. Inaktif (ölü) asilar ise asinin etkin ve güvenilir oldugu kanitlanmissa kullanilmalidir.

Ilaç Tedavisi Alan Hastalar
Kortizon ve kanser ilaçlari kullanilan çocuklarda canli asi kullanimi sakincalidir. Bu tip ilaçlar bagisiklik sistemini baskiladiklari için BCG, kizamik ve su çiçegi asisi uygulamalarindan kaçinilmalidir. Lösemili çocuklar tedavi nedeniyle bagisiklik sistemi baskilanmasinin tipik bir örnegidirler. Bu çocuklarda asilamanin, tedavi baslanmadan üç ay önce bitmis olmasi gerekmektedir. 3 - 12 ay içinde ilaç tedavisi almayacak olanlara kizamik asisi yapilabilir. Inaktif (ölü) asilar lösemili çocuklarda güvenle kullanilabilmektedir.

Sinir Sistemi Hastaliklari
Ilerleyici beyin ve sinir hastaligi olanlarda asilama yapilmaz. Geçmisinde havale öyküsü olan bebeklerde asilar dikkatle uygulanir. Bogmaca asisiyla ilgili ciddi sorunlar ortaya çikmissa takvimden çikarilir. Asellüler bogmaca asisi (DTPa) ile nörolojik yan etki olasiligi düsüktür. Sarali çocuklarda, havale geçirmeye egilimli bebeklerde ates düsürücü ve gerekirse havale önlyici \"diazem\" korumasi altinda asi yapilabilir. Dogumda beyin zedelenmesi nedeniyle arazlari olan çocuklarda asi uygulamalari 1 yasina dek ertelenmelidir.

Kan Hastaliklari
Kan dinmezligi (hemofili) hastalarinda kanamaya egilim nedeniyle asilar, hemen altinda kemik bulunan, kanama oldugu taktirde kolay baski uygulanabilecek bir bölgeye yapilmalidir. Akdeniz anemisi (talasemi) olan çocuklarda oldugu gibi kan nakli gereken durumlarda, canli asi yapilacaksa, kan verilmesinden en az 6 hafta sonra asi uygulanmalidir.

Kanser
Canli asilar kanserli hastalarda sakincalidir. Ölü (inaktif) asilarin kullanimi herhangi bir sorun olusturmaz. Asilarin, hastaligin tedavi uygulanmayan iyilik dönemlerinde yapilmasi uygun olur. BCG (verem) asisi canli asi olmakla birlikte kanserli hastalarda ciddi bir yan etkiye yol açmaz. Eger kanserli hasta kuduz bir hayvan tarafindan isirilmissa, asi mutlaka yapilmalidir. Kanser tedavisi tamamlanarak iyilesmis hastalarda asilar güvenle verilebilir. Ancak enjeksiyonun radyoterapi ya da ameliyat olunmus bölgenin disinda bir tarafa uygulanmasi yerinde olur.

Prematürelik
Yapilan çesitli arastirmalarla prematüre bebeklerin 2 aydan itibaren asilanmasinin herhangi bir sorun yaratmadigi kanitlanmistir. Ancak hastanede yatmakta olan prematürelere, diger bebeklere bulasma riski nedeniyle canli oral çocuk felci asisi yapilmamalidir. Vücut agirligiyla asilara bagli yan etkiler arasinda dogrudan bir iliski olmamakla birlikte Fransa'da BCG asisinin 3 kilogramin altindaki çocuklara uygulanmamasi yasal bir zorunluluktur. Ülkemizde bu konuda klinikler arasinda farkli uygulamalar mevcuttur.