Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Asilar Bebeklerde Asilanma

img Vücut; mikrobik hastaliklara maruz kaldiginda, kanda mikroplari zararsiz hale getirmek için birtakim maddeler üretir. Bu maddelere antikor ismi verilir.

Antikorlar, hastalik süresince mikroplari yok etmeye çalistiklarindan, hastalik esnasinda kanda yüksek miktarlarda antikor bulunur. Fakat, hastalik geçince, gittikçe miktarlari azalir ve sonuçta düsük bir düzeyde kalirlar.

Ayni mikropla tekrar bir bulusma meydana gelirse, düsük düzeyde bulunan antikorlar, hemen çok yüksek bir seviyeye ulasir ve hastalanmayi engeller. En azindan hastaligin hafif geçmesini saglar.

Görüldügü gibi, zararli etkeni daha önceden tanima, onunla evvelden karsilasmis olma, hastaligin gidisi üzerine olumlu etki yapmakta, çogunlukla hastaliktan tamamen korunmayi saglamaktadir.

Iste asilar, bu prensibe dayanarak ortaya çikmistir. Asi ile hastalik yapamayacak mikroplari vücuda vererek, bunlara karsi direnç olusmasi saglanir. Böylece, hastalik yapabilecek mikroplar, vücuda girdiklerinde, organizma hazir oldugundan antikorlar, mikroplari etkisiz hale getirir ve hastaligin ortaya çikmasini engeller.

Bazen, asilardan sonra atesli bir hastalik tablosu ortaya çikabilir. Bu durum, tamamen zararsiz olup, 1-2 günde geçmektedir. Bu sebeple veya asi yapilirken acitiyor, çocuk agliyor diye asi yaptirmamak çok hatali bir davranistir. Böyle davranilmasi, mikrobik hastaliklarin olusmasina, hastaliga karsi çocugu savunmasiz, her türlü tehlikeye açik bir sekilde karsilastirir. Yalniz asi yaptirilirken güvenilir bir kurulusta yaptirilmasina da özen gösterilmelidir.

Günümüzde birçok mikrobik (enfeksiyon) hastalik tehlike olmaktan çikmistir. Bir kisminin (difteri, tetanoz, çocuk felci, kizamik gibi) görülme orani oldukça azalmis, bir kisminin da (çiçek hastaligi gibi) kökü kazinmistir.

Günümüzde kizamik, kizamikçik, kabakulak, difteri, bogmaca, tetanoz, verem, mikrobik sarilik (enfeksiyöz hepatit A ve B tipi) hastaliklarina karsi asilar yapilmaktadir. Ayrica grip, menenjit ve zatürree (pnömokok) asisi gibileri de bazi özel durumlarda yapilan asilardir. Asilarin birkaçi birlikte yapilabilir.

Asi takviminin Izahi
1- Listede görüldügü gibi ayni gün birden fazla asi yapilabilir.
Ancak ayni anda enjeksiyon (igne) seklinde iki asi yapilacaksa, ayri igne ve enjektörlerle ayri yerlere (her iki kola) uygulanmalidir.

2- Halk arasinda \"menenjit asisi\" denilen hemafilus enfluenza (Acti-Hib) asisi 2,5 ve 4. aylarda DBT ve Felç asisi ile birlikte ayni zamanda ve 15. ayda MMR ile birlikte olmak üzere üç defa yapilabilir.

3- Asilar listede gösterilen yaslarda yapilamazsa, kaldirilarak
veya bir sonraki asi ile birlestirilerek yapilmalidir.

4- 11-12 yaslarinda yapilan DT (difteri-tetanoz) asisi içindeki difteri asisinin dozu yetiskin dozu (yani çocuk dozunun yarisi) olarak yapilmalidir.

5- BCG asisi, verem testi (PPD) kontrolü yapilarak her 5 yilda bir tekrar edilebilir.