Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Çocuk Felci Asisi Polio

img Çocuk Felci Asisi (TOPV - polio)
Çocuk felci, \"poliovirus\" adi verilen mikroorganizmanin neden oldugu önemli bir hastaliktir. Özellikle gelismekte olan ülkelerde ciddi bir toplum sagligi sorunudur. Basit bir gripal infeksiyon gibi ilk belirtilerini veren hastalik, bir hafta içinde ortaya çikan, bacaklardan baslayip yukari dogru ilerleyen felç tablosuyla dramatik bir hal alir. Kaslardaki güçsüzlük, solunum adalelerini de içine alirsa, destek saglanmadigi taktirde ölüme neden olabilir. Felç gelisen olgularda ölüm sikligi % 5 -10, sakat kalma oraniysa %40 kadardir. Hastaligin herhangi bir tedavisi olmadigi için asiyla korunma çok çok önemlidir.

Ilk çocuk felci salgini 1887 yilinda Stockholm'de tanimlanmistir. 1950'li yillara dek denenen çesitli asilama yöntemleri basarisizlikla sonuçlanmistir. 1954 yilinda Salk ölü çocuk felci asisini (IPV), 1957'de Sabin canli-zayiflatilmis-agizdan uygulanan çocuk felci asisini (TOPV) gelistirmistir. Bu gün hala bu iki arastiricinin asilari yaygin olarak kullanilmaktadir. Canli polio (çocuk felci) asisinin kullanimi kolaydir. Agizdan iki damla verilerek uygulanir. Uygulama sonrasinda emzirmenin bir zarari olmamakla birlikte, asinin çikarilmasi olasiligina karsi bebek yakindan izlenmelidir. Kusulursa asi tekrarlanmalidir. Ölü asi ise igneyle adale içine verildigi için uygulanmasi daha zordur. Ancak yan etki sikligi çok daha azdir.

Agizdan verilen çocuk felci asisinin (oral polio) toplumsal bagisikligin saglanmasinda özel bir rolü vardir. Zayiflatilmis asi virusu diskiyla atildigi için özellikle kampanyalar araciligiyla tüm ülkeye yayilir, virusla temas eden asilanmamis çocuklar da dolayli olarak bagisiklik kazanirlar. Ülkemizde canli asi, kullanim kolayligi yaninda bu nedenle de tercih edilmektedir. Gelismis ülkelerde ise ölü asi ön planda yer almaktadir.