Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Bebek Bakimi Anne Bebek Odasi

img Yenidogan bebek bakimi - Bebeginizi nasil tutacaksiniz ? Boyun kaslari henüz yeterince gelismedigi için, bebeginiz üç aylik olana kadar,kucaginizda sirtini ve basini destekleyecek sekilde tutmalisiniz.
GÖBEK BAKIMI : Göbek kordonu ve çevresini günde 2-3 kere alkol ile temizlemelisiniz.Göbegin temiz ve kuru kalmasi gerekmektedir.Göbek bagi kullanmayin.Bebek bezinin göbekle temas etmemesine dikkat edin.
-Bebeginizin atesi yükselirse,
-Göbek çevresinde kirmizilik olusursa,
-Göbekte irin gözlenirse doktorunuza basvurun.

Göbek 10-21 gün içinde düser.Bu süre içinde bebeginizi sünger banyosu ile temizleyebilirsiniz.Göbek düstükten sonra küvet banyosu yaptirabilirsiniz.

SÜNGER BANYOSU : Bebegin soguktan etkilendigini hatirlayarak oda isininin 25°C civarinda olmasini saglayiniz ve banyosunu yaptiracaginiz yerin cereyandan uzak olmasi gerektigini unutmayiniz. Gereken Malzemeler
-Kaynatilmis su dolu küvet (36,5° C - 37° C )
-Masrapa
-Bebek termometresi
-Bebek sampuani
-3 adet yumusak bez veya bir yikama süngeri ve 2 yumusak bez
-Pamuk
-2 adet havlu
-Göbek bakimi malzemeleri
-Bebek losyonu
-Bebek saç firçasi
-Bebek bezi
-Bebegin giysileri

Yikama Sekli
-Ilk önce,ellerinizi iyice yikayin
-Bebeginizin giysilerini çikarin ve onu bir havluya sarin. Beklenmedik sürprizlerden kaçinmak için alt bezini hemen çikarmayin
-Yüzünü yumusak ve nemli bir bezle sadece su kullanarak silin
-Her göze ayri pamuk kullanmak suretiyle,gözleri,burun kenarindan göze dogru silip göz kapaklarini temizleyin.Burun ve kulak çevresini ve kulaklarinin arkasini temizleyin. Kulak arkalarina ve boyundaki cilt bogumlarina özellikle özen gösterin.Bebeklerin sadece görünen kulak kepçesinin içi temizlenmelidir.Kulak deliginden içeriye herhangi bir cisim sokmayin
-Bebeginizi içine sardiginiz havluyu açmadan,basini ve boynunu destekleyerek,bebek sampuanini gözlerine kaçirmamaya dikkat ederek, bebeginizin basini yikayin. Durulamayi saf su ile yapin.Sonra bebeginizi sirtüstü yatirin ve basini kurulayin. Saçlari için kurutma makinasi kullanmayin.Yumusak bebek firçasiyla hafifçe firçalayin.Sicak tutmak için basini kuru bir havlu ile kapatin.
-Vücuduna sardiginiz havluyu açin.Bir miktar bebek sabunu ile islattiginiz bez ile göbek bagini islatmadan vücudunu silip ayri bir islak bezle durulayin.Ve tüm vücudunu kurulayin.Sonra tekrar havluya sarin
-Son olarak,bebeginizin bezini açip(kiz bebekler için bölgeyi önden arkaya dogru)jenital bölgeyi nemli bir pamukla ya da yumusak bir yikama beziyle temizleyin.Bebegin altini yeniden bezlemeden önce pisik kremi sürün.
-Göbek bakimini da yaptiktan sonra,(Bebegin cildi kuru olmadikça losyon kullanmaya gerek yoktur.Istiyorsaniz kullanabilirsiniz.) bebeginizi giydirebilirsiniz.

KÜVET BANYOSU : Bebeginizi mutlaka karni açken ya da beslenmeden en az 1.5 saat sonra yikayin. Çünkü tok karinla yikadiginizda midesine basinç yapip kusmasina neden olabilirsiniz.

Gereken Malzemeler
-Bebek termometresi
-Su dolu küvet (36,5° C - 37° C )
-Masrapa
-Bebek sampuani
-Yikama süngeri
-Havlu
-Bebek kremi losyonu
-Bebek saç firçasi
-Bebek bezi
-Bebegin giysileri
-Tirnak makasi

Yikama Sekli
-Küveti yarisina kadar (37°) sicak su ile doldurun.
-Bebeginizi yavas yavas alistirarak suya sokun
-Önce bebeginizin ön tarafini bebek sabunu kullanarak bebek süngeriyle sabunlayin
-Sirtini sabunlayip vücudunu su ile durulayin
-Basini nazikçe sabunlayip kulaklarina su kaçirmamaya dikkat ederek basini durulayin
-Jenital bölge temizligini en sona birakin (Kiz bebeklerde jenital organlarin en iç kismi sabunla yikanmamalidir.)
-Bebegin tüm vücudunu durulayin
-Bebeginizi havlusuna sarin,kurulayip saçlarini firçalayin ve giydirin.El ve ayak tirnaklarini özel bebek makasiyla kesebilirsiniz.

CILT BAKIMI : Bebegin cildi kuru ise günde iki kez bebek losyonu sürün. Pudra kullanmaktan kesinlikle kaçinin.Giysilerini mutlaka bebeklere özel üretilmis deterjanlarla yikayin.

YATIRMA SEKLI : Bebeginizi yan veya sirtüstü yatirmalisiniz. Bebek uyanikken ve siz yanindayken yüz üstü yatabilir.Bu sekilde bebegin omuzlan kuvvetlenir ve bas arkasinda sürekli yatmaya bagli düzlesme olmasi önlenebilir.Bebeginizi yatirmak için sert yataklari tercih edin.Yastik,yorgan gibi yumusak yüzeylere yatirmaktan kaçinin. Battaniyenin bebegin yüzünü kapamasini önlemek için, battaniyeyi gögüs seviyesine kadar getirin ve uçlanni çarsafla birlikte yatagin kenarlarina sikistirin.

GIYIM : Pamuklu veya yünlü kumastan,hava alabilen, terletmeyen, teri emebilen giysileri tercih etmelisiniz.Oda sicakliginin 22-24 (yenidoganlar için 24-26) derece oldugu durumlarda normal giyinik bir bebek üsümez. Gereginden fazla giydirilen süt çocuklarinin solunum yollari rahatsizliklarina yakalanma riskleri artar.

Diğer 'Çocuk Sağlığı' Yazıları