Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Hipokalsemi Hiperkalsemi Kalsiyum

img HIPOKALSEMI
Serum kalsiyum düzeylerinin 8 mg/dlnin altina inmesi durumunda hipokalsemi gelisimi sözkonusudur. Perioral ve parmak ucu bölgelerinde uyusukluk ve karincalanma ilk belirtilerdir. Hipokalsemi belirtileri nöromuskuler kaynaklidir ve tendon reflekslerinde artma, positive Chvostek belirtisi muskuler ve abdominal kramplar, tetani ve karpopedal spasim, konvulsiyonlar (ciddi defisitlerde) ve EKGde QT mesafesinin uzamasi seklinde özetlenebilir.

Sik görülen hipokalsemi nedenleri; akut pankreatit, masif yumusak doku infeksiyonlari (nekrotizan fasciitis), akut ve kronik böbrek yetmezligi, pankreas ve ince barsak fistülleri ve hipoparatiroidismdir.
Geçici hipokalsemi paratiroid adenomu eksizyonu yapilan hiperparatiroidili olgularda sik karsilasilan bir durumdur. Bunun baslica nedeni kalan dokuda olusan atrofi ve operasyon sonrasinda kalsiyumun enerjik biçimde kemige geri dönmesidir.

Hipoproteinemide de asemptomatik hipokalsemi olusabilir. Bunlarda iyonize kalsiyum normaldir. Oysa normal kalsemili kisilerde siddetli alkaloz durumlarinda semptomlar olusabilir. Bunun nedeni iyonize veya fizyolojik olarak aktif kalsiyum fraksiyonundaki azalmadir. Ciddi magnezyum düzeyi azalmalarinda da hipokalsemi olusabilir.

Tedavi: Hipokalsemi tedavisi temeldeki nedenin düzeltilmesiyle birlikte defisitin replase edilmesidir. Akut semptomlar iv calcium chloride veya calcium gluconate ile tedavi edilebilir. Uzun süreli replasman gereken hastalara oral yolla kalsiyum laktat verilebilir. Bu tedaviye vit-D ilavesi de yapilabilir.

Halihazirda eldeki veriler, kan transfüzyonu yapilan olgulara kalsiyum verilmesinin gerekmedigi yönündedir. Iyonize kalsiyumun sitrat tarafindan baglanmasi, genellikle vücut depolarindan kalsiyum serbestlestirilerek hemen telafi edilmektedir. Bununla birlikte hizli kan transfüzyonu yapilan hastalarda (her 5-10 dakikada bir 500 ml) kalsiyum verilmesi önerilir. Masif kan transfüzyonu sirasinda serum kalsiyum düzeyleri de izlenmelidir. EKGde QT araligi takip edilerek kabaca düzey tahmini yapilabilir.

HIPERKALSEMI
Hiperkalsemi semptomlari oldukça belirsizdir. Erken belirtileri; erken yorulma, halsizlik, dermansizlik, istahsizlik, bulanti, kusma ve kilo kaybidir. Kalsiyum düzeylerindeki artisin daha ileri boyutlara varmasi durumunda somnolans, stupor ve koma gelisebilir. Diger semptomlar arasinda, siddetli basagrisi, sirt ve ekstremite agrilari, susuzluk hissi, poliüri ve polidipsi sayilabilir.

Kritik serum kalsiyum düzeyleri 16-20 mg/dl arasindadir. Hizla tedaviye baslanmazsa semptomlar hizla ilerleyerek ölüme yolaçabilir. Hiperkalseminin iki major nedeni; hiperparatiroidi ve kemik metastazi yapmis kanserlerdir. Özellikle estrogen tedavisindeki metastazli meme kanserlerinde hiperkalsemiye sik rastlanir.

Tedavi:
Akut hiperkalsemik kriz medikal bir acildir. Daha definitif tedavi hazirliklari sürdürülüyorken, serum kalsiyumunu azaltici önlemler derhal alinmalidir. Birlikte bulunan ESS volümündeki defisitin düzeltilmesi serum kalsiyumun hizla düsmesini saglayacaktir.

Sivi replasmani bu etksini dilusyon ve renal kalsiyum klirensini artirarak yapmaktadir. Furosemidein de tedaviye eklenmesi renal etkinligi artiracaktir. Hiperkalsemi tedavisinde geçici fayda saglayabilecek diger önlemler; calcitonin, mithramycin, steroidler veya hemodializdir.

Akut hiperkalsemik kriz geçiren hiperparatiroidili hastalarin kesin tedavisi acil cerrahi girisimdir.
Metastazli kanser olgularinda gözlenen hiperkaleminin tedavisinde öncelik profilaksiye verilmelidir. Bu hastalarda ki serum kalsiyum düzeyleri sik sik ölçülmeli, yükselme saptanirsa hastaya düsük kalsiyumlu diet verilmelidir. Bu arada yeterli hidrasyon saglamayi da ihmal etmemelidir.