Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Metabolik Alkaloz

img METABOLIK ALKALOZ , Ekstraselüler bikarbonat yapiminin pH’yi 7.45’in üzerine çikacak kadar artmasi sonucu gelisir. H+ kaybiyla giden veya HCO3- fazlasiyla giden ya da Cl’dan zengin ekstraselüler sivi kaybiyla giden durumlarda görülür. Cushing sendromu, Bartter sendromu, Pilor stenozu, Primer hiperaldosteronizm, Kistik fibrozis, Konjenital klor kaybiyla giden diyare çocukluk çaginda görülen metabolik alkalozla seyreden hastaliklara örnektir.

Metabolik alkalozun akciger kompanzasyonu metabolik asidozunki kadar iyi degildir. Çünkü solunumun azalmasi hipoksiyle sonuçlanir ve bu durum kompanzasyonu sinirlar.
Karakteristik olarak plazma bikarbonat ve karbondioksiti artmistir. Idrar alkali olabilir, hipokalemi ve hipokloremi eslik edebilir. Siddetli potasyum eksikliginin eslik ettigi, pilor stenozu gibi durumlarda ise idrar pH’si artmis bulunabilir. (Paradoksal asidüri)

1. Metabolik alkalozun ortaya çikisi
a. Hidrojen iyonu kaybi: Vücuttan H+ kaybi ayni miktarda ekstraselüler HCO3- artisiyla karakterizedir. En sik metabolik alkaloz nedeni kusmayla H+ kaybidir (çocuklarda). HCl’in kusma ya da nazogastrik sonda ile kaybi sonucu plazma HCO3-’i artar. Simetidin ve ranitidin kullanimi gastrik sivinin volümünü ve asiditesini azaltarak alkaloza neden olur. Ekstraselüler sivi kayiplarinda böbrekler sodyumu reabzorbe ederken hidrojen ve potasyumu atar. Böylece de alkaloz olur.
Cl-’la HCO3- ve Na+’la H+ degisimi kolonda olur. Konjenital klor kaybettiren diyarede klorun abzorbsiyonu bozulur, onun yerine bikarbonat emilir.
Tiazidler distal konvüle tübülleri, loop diüretikleri (furosemid, etakrinik asit) Henle’nin çikan kolunda sodyum ve klor abzorbsiyonunu bozar. Sonuçta sodyum ve klor atilimi ile volüm azalmasi olur. Aldosteron salinir ve hidrojen atilir, sodyum emilir.
b. Bikarbonat iyonu fazlaligi
c. ESS azalmasi: ESS azalinca aldosteron artar. Aldosteronun artmasiyla Na ve su tutulurken K ve H iyonu idrara atilir. Böylece vücuttan H iyonu kaybi ortaya çikar. ESS volümünün düzeltilmesi ile tedavi edilir.

2. Metabolik alkalozun sürekliligi
Mutlaka bikarbonatin böbreklerden atiliminda eksiklik olmasi gerekir (GFR’in düsüklügü, ESS azalmasi, hipokalemi, hipokloremi gibi). Hipokalemide bikarbonatin proksimal tübüler reabzorbsiyonu artar, distal tübüllerden hidrojen sekresyonu artar, renal amoniogenesis artar. Metabolik alkalozda hipokalemiyi artirir. Çünkü metabolik alkalozda H+ hücre disina çiktikca K+ hücre içine girer.

Klinik: Halsizlik, kamplar veya tetani olabilir. Karakteristik bir klinik bulgusu ise yoktur. Doku hipoksisi, mental konfüzyon, musküler irritabilite, konvülziyonlar ve kardiyak aritmiler görülebilir.

Tani: Idrar Cl’u < 10 ise böbrek disi bir nedenle (kusma, klor kaybettiren diyare, klordan fakir formüla, vs) klor kaybi vardir. Tedavide sivi (NaCl ile) volüm ekspansiyonu yapilir. Eger idrarda klor >20 ise diüretikler, Bartter sendromu, asiri mineralokortikoid alimi düsünülür. Burada tedavi etyolojinin düzeltilmesine yöneliktir.

Tedavi: Ciddi bir metabolik alkalozda ideal bir terapötik ajan yoktur. Ama dilüe HCl, NH4Cl kullanilabilir.