Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Perianal Abseler Anorektal Abse

img PERIANAL ABSELER . Anorektal abseler, sik görülürler. Sebep genellikle anal bezlerdeki enfeksiyondur. Intersfinkterik planda yayilir. En sik perianal bölgeye yerlesir. Ayrica nadiren bartolin bezi absesi, enfekte sebase kist, pilonidal abse, prostatit... vb. enfeksiyonlar da anorektal bosluklara ilerleyip abse olusumuna neden olabilmektedir.

Anorektal abselerde sebebi bilinmeyen ates olur. Iskiorektal ve perianal abselerde disaridan kirmizilik görülür. Kitle palpe edilebilir (rektal tusede). Ayrica hapsirma, öksürme ve oturma ile artan agri vardir.

At Nali Absesi: Enfeksiyon posterior orta hattaki bir anal bezden yayilir. Iskiorektal fossaya geçer ve her iki tarafta, bilateral perianal sikayetlere neden olur.

Supralevatör Abse: Tanisi zor oldugundan, önem arzeder. Hastadaki tek bulgu, sebebi bilinmeyen atestir. Vajinal ve rektal tusede hassasiyet ve fluktuasyon veren bir kitle tesbit edilebilir.

Intersfinkterik Abse: Rektum çevresinde künt bir agri vardir. Sislik ve endürasyon tesbit edilemez. Rektal tusede yumusak ve hassas bir kitle tesbit edilebilir.

Tedavi:
Insizyon ve cerrahi drenaj yapilir. Parmakla abse içine girilip septalar yirtilir ve adjuvan antibiyotik, pansuman ve sicak oturma banyolari verilir (10 gün).
Intersfinkterik abse: Internal sfinkterotomi
Perianal ve iskiorektal abse: Perianal deriden drenaj
Supralevator abse: Transanal internal drenaj