Kadinlarda ve Erkekte Killanma
Saç ve tüylerle ilgili bir çeliski mevcuttur. Tüy olmamasi gereken yerlerde tüy bulunmasi uygun sayilmaz. Örnegin kadinlar arasinda, yanaklarda, üst dudakta, koltuk altlarinda veya bacaklarda kil bulunmasi birçok kadin ve erkek tarafindan çirkin kabul edilir. Yüzde ve vücutta normal tüy miktarlari bir kisiden digerine büyük farklilik gösterir. Bizim toplumumuz kadinlarda yüzde, vücutta, kollarda veya bacaklarda hemen hemen hiç tüy bulunmamasini ve (erkeklerde sadece makul bir ölçüde vücut ve kolbacak kilini normal kabul etmektedir.
Bir çok kadinlarda bulug çaginda vücutta ve yüzde büyük ölçüde killanma olur; bazi vakalarda hafif biyiklar bile belirir. Androjen hormonlarinin normal olarak salgilanmasi genç bir kizin vücudunda birçok degisiklikler meydana getirir. Bunlarin arasinda pubik bölgesinde ve koltuk altlarinda kil çikmasi da vardir. Bazi kadinlarda özellikle güney Avrupa veya Ortadogu kökenlilerde yüzde ve vücutta dikkati çekecek ölçüde kil vardir. Kadinlarda kil miktari genellikle yas ilerlemesi ile birlikte hatta menopozdan sonra bile yavas yavas artar. Bunun gibi erkeklerde yaslandikça vücutlarinda büyük ölçüde killanma görülebilir. Çok fazla tüy bulunmasi duruI muna hirsutism denir.
Ne kadar tüyün çok fazla sayildigi büyük ölçüde kisisel degerlendirmeye baglidir. Asiri tüylenme konusunda estetik problemin çözümü biraz da sizin sahip oldugunuz tüy miktarinin kendiniz için uygun oldugunu kabul etmenize baglidir. Diger taraftan eger sizde ani bir killanma artisi olursa (örnegin birkaç aylik bir süre içinde) doktorunuza danisin. Bunun altinda tibbi bir neden bulunabilir. Doktorunuz bir adrenal veya yumurtalik tümörü ihtimalini degerlendirecektir. Havaleye karsi alinan bazi ilaçlar (dilantin) da vücut killarinin artmasina sebep olabilir. Bazi vitamin ilaçlarinda testosteron vardir ve yüzde ve vücutta killanmanin artmasina sebep olabilir. Anorexia nervosa seklindeki yeme bozuklugu ile birlikte ince vücut tüylerinin artisi görülür. Bazen killanma hiçbir belirli sebebe dayanmaksizin da olabilir. Eger asiri yüz veya vücut killanmasi sizin için estetik bir problem yaratiyorsa, çesitli tedavi yaklasimlari vardir.
Estetik tedavi seçenekleri:
* Yolma:
Bu, en yaygin estetik yöntemdir. Güvenlidir ve eger probleminiz daginik durumda tek tük bir kaç kil ise ise yarar. Önce killi bölgeyi yikayin ve pamukla biraz alkol sürün. Kili büyümekte oldugu yönde çekerek çikartma için iyi bir cimbiz kullanin. Kili yolmak geçici bir çözümdür. Kilin daha koyu renk veya daha kalin olarak tekrar çikmasina yol açmaz. Bir benden kil kopartmadan önce doktorunuza danisin. Kil kopartma dipteki soganinin yirtilmasina ve bununla baglantili olarak kanamaya yol açar. Folikülde bir enfeksiyon meydana gelme ihtimali daima vardir.
* Tras Etme:
Tras etmede tutulan, fakat geçici bir yöntemdir. Eger çabuk çabuk yaparsaniz cildinizi çok tahris edebilir. Kadinlar siklikla koltuk altlarini ve bacaklarinin asagi taraflarini tras ederler. Tras etmek yüzdeki tüyler için de güvenlidir. Tras etme tüylerinizin daha süratli, daha koyu renk veya daha kaba (kalin, küt) çikmasina yol açmaz.
* Ponza Tasi ve Diger Asindiricilar:
Bu tür asindiricilar killari almanin en eski yöntemidir. Bu metot yorucudur ve siddetli ovusturma cildinizi tahris edebilir. Daginik tüyler için faydali olabilir, fakat büyük alanlar için pratik degildir.
* Renk açma:
Renk açma islemi istenmeyen tüylerin daha az göze çarpmasi için siklikla kullanilir. Özellikle bu amaç için yapilmis bir madde kullanin ve uygulama önerilerine uygun hareket edin. Küçük bir bölgede dene
me yaparak tahris olup olmadigina bakmayi ihmal etmeyin.
* Agda:
Agdayla tüy alma, üst dudaktaki, çenedeki ve bacaklardaki killari almak için çok tutulan bir metoddur. Agda eritilir ve tüylü alana uygulanir. Soguyup donduktan sonra tüylerin büyüme yönüne dogru süratle çekilerek alinir. Bunun sonuçlari diger geçici yöntemlerden daha uzun sürer, çünkü tüyler cildin yüzeyinin daha asagisindan çekilip çikartilmaktadir. Genellikle yeni tüyler bir ay sonra çikar. Agda yapmak aci verebilir ve cildi tahris edebilir. Egitimli bir estetikçi tarafindan yapilmalidir. Cimbizla almada oldugu gibi, kil folikülleri iltihaplanabilir.
* Tüy Dökücüler:
Depilatuarlar tüy proteinini eriten kimyasal maddelerdir. Bunlari köpük, krem veya losyon seklinde almak mümkündür. Talimata uygun hareket edin ve maddeyi cildinizin küçük bir bölmesinde deneyerek tahris edip etmeyecegine bakin. Bazi kadinlar depilatuarlari kullanisli bulmazlar, bunun nedeni 10 ile 15 dakika süreyle cildin üzerinde birakma zorunlulugudur. Bu maddeleri yarali veya iltihapli cilt üzerinde kullanmayin.
* Elektroliz:
Tüyleri almanin en kalici yöntemi elektrolizdir. Çok ince bir ince bir igne her bir tüy folikülüne batirilir ve igneden geçerek foliküle kil kökünü tahrip etmek için bir miktar elektrik cereyani aktarilir. Yaklasik yüzde 30 durumda tüy yeniden çikar. Folikül çevresinde enfeksiyon, iz kalmasi veya renk atmasi olabilir. Dolayisiyla bu islemin bir uzman tarafindan yapilmasi sarttir. Akillica bir yöntem, uzmanina birkaç tüy aldirmak (alti kadar) ve sonuçlari gördükten sonra tüm tüyleri aldirma programina kalkismaktir. Azami tüy yok etme hizi bir gidiste yaklasik 100 tüy oldugundan, birkaç kez gitmeniz gerekebilir. Elektroliz uzun, yorucu ve pahali bir yöntemdir, ama istenmeyen tüyler için kalici bir çözüm olabilir.