Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Uçuk Herpes Simpleks Virus

img Nedeni Herpes simpleks denilen bir virüs olan uçuk genellikle dudak, agiz ve burun delikleri çevresinde ortaya çikar. Eger dokunulursa, yüze, göze ve vücudun diger bölümlerine bulastirilabilir. Yapilan arastirmalar, dünya nüfusunun %80inin yasamlari boyunca en az bir defa uçuk geçirdigini gösteriyor. Türkiyede ise her yil 8 milyon kisinin uçuk nedeniyle sikinti ve aci çektigi tahmin ediliyor.

BELIRTILERI NELERDIR?
Uçuk çikmadan önce kendini belli eder (0-24 saat önceden); karincalanma, kasinma, yanma, sizlama hissedilir. Bunu o bölgenin kizarmasi, sismesi ve daha sonra da içi sivi dolu kabarciklarin ortaya çikisi izler. Bu kabarciklar konusurken, gülerken, yiyip içerken aci ve izdirap verir. Zamanla kuruyup çatlar, sizinti yapar ve açilarak görüntüyü bozan çirkin bir yara haline gelir.

NASIL BULASIR?
Uçuk, ön belirtileri ile açik yaranin kapanmasi süresi arasinda bulasicidir. Uçugu olan bir kisinin kullandigi, havlu, bardak, çatal, kasik vb. esyalardan ve uçuklu kisinin öpmesi sonucu bulasir. Uçuk virüsü (Herpes simpleks) ile insan genellikle ilk defa küçükken (0-5 yas) tanisir. Uçugu olan aile bireylerinden birinin Sevgi dolu öpücügü sonucunda uçuk virüsü vücuda girer. Çogunlukla fark edilmeyen küçük kizarikliklar seklinde ortaya çikar; agiz içi, dis etleri ve dudaklar enfekte olur. Ama kimi hassas bünyelerde ciddi enfeksiyon seklinde görülebilir.

• DIKKAT! UÇUK BULASICIDIR!
• Uçuga dokunulmamalidir. Dokunulursa eller çok iyi yikanmalidir.
• Bayanlar makyajlarini çikarirken özellikle çok dikkat etmelidirler. Kesinlikle gözlere dokunulmamalidir.
• Özellikle bebekler, çocuklar ve diger insanlar öpülmemelidir.
• Uçuklu insanin kullandigi havlu, bardak, çatal, kasik vb. esyalar ayrilmali ve baskalarinin kullanmasina izin verilmemelidir.
• Yerken, içerken kullanilan malzemeler özellikle çocuklar ile paylasilmamalidir.
• Uçuk ve uçuk yarasinin kabugu ile oynanmamalidir. (Parmaklara uçuk virüsü bulastirirken, uçuk yarasina da diger mikroplar bulastirilmis olur.)

NIÇIN NÜKSEDER?
o Uçuk virüsü (Herpes simpleks) vücuda girip ilk enfeksiyonu yaptiktan sonra o bölgedeki isnir dügümüne girip yerlesir ve istenmeyen bu misafir, vücudun zayif düstügü durumlarda çogalir ve uçuk çikar.
o Stres
o Asiri yorgunluk, uykusuzluk
o Asiri günes isigi ve UV isinlari
o Diger enfeksiyonlar
o Adet dönemi, hamilelik gibi durumlarda virüs aktif hale geçebilir.

KONTROL EDILEBILIR MI?
Öncelikle uçugun nüksetmesine sebep olan durumlardan sakinmak gerekir. Örnegin strese bagli olarak gelisir ise; stresimizi azaltacak gevseme tekniklerini ögrenmek. Yorgunluk ve uykusuzluk sebep ise; dinlenmek ve iyi uyumak. Günes sebep oluyor ise; dudaklar için koruyucu krem ya da yüksek koruma faktörlü günes yagi kullanmak ve sapka ile yüzü günesten korumak gerekir. Tüm alinan önlemlere ragmen uçuk yine de nüksedebilir.

Ön belirtiler (karincalanma, kasinma, yanma, sizlama) hissedildiginde o noktaya kisa aralarla antiviral bir uçuk kremini uygulamak gerekir. Uçuk ya hiç çikmayacaktir ya da çiksa bile hafif seyredecektir.

EN ETKILI SEKILDE NASIL TEDAVI EDILIR?
o Önceden bazi madde ve ilaçlar uçugun verdigi rahatsizligi azaltmak için kullanilmistir.
o Alkol ve antiseptik ilaçlar, Uçugun üzerindeki bakteri enfeksiyonunun gelismesini engeller
o Agri kesici ilaçlar; Uçugun sebep oldugu agriyi azaltir.
o Buz uygulamak; Agri azaltilabilir

Oysa günümüzde etkili tedavide kullanilan antiviral uçuk kremleri, deriden geçerek uçuk virüsüne (Herpes simpleks) etki eder ve deriye zarar vermelerini engeller.

KIMLER ÖZELLIKLE RISK ALTINDADIR?
• Sik sik veya uzun süreli olarak uçuk çikiyorsa (Örnegin tedaviye ragmen 10 günden daha uzun süre devam ediyorsa)
• Uçuk, bir bebekte ya da 6 yasindan küçük bir çocukta çikmissa
• Dudak, agiz v eburun çevrenizin disindaki vücut bölgelerinde, özellikle de gözlerinizde, parmaklarinizda ya da cinsel organinizda uçuk çikmissa
• Uçuk ile birliket bas agrisi, ates ve kas agrisi gibi baska sikayetleriniz varsa
• Uçuk sari renkte cerahatli ise
• Bagisiklik sisteminizi baski altina alan ilaçlar, örnegin kortizonlu ilaç kullaniyorsaniz
• Bagisiklik sisteminizin zayifligi (yani bulasici hastaliklarla mücadele etme gücünüzün azalmis olmasi) nedeniyle tibbi kontrol altindaysaniz.