Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Intestinal Atreziler 2

img TEDAVI : Ameliyat öncesi yapilmasi gerekenler :
1 - Termoregülasyon.
2 - Santral venöz kateter, yeterli hidrasyon.
3 - Nazogastrik dekompresyon, ringer/izotonik replasmani.
4 - Sistemik antibiyotik , ampisiin + gentamisin.

Yeterli hidrasyonu saglamak için , yeterli saatlik idrar çikisini saglayana kadar , saatte vucut agirliginin %1i gidecek sekilde sivi verilebilir. Nazogastrik drenaj mutlaka ringer laktat veya izotonik NaCl ilekarsilanmalidir. Ameliyat öncesi mutlaka 100 mg/kg ampisilin ve 5 mg/kg gentamisin IV yoldan baslanmalidir.

AMELIYAT PRENSIPLERI :
1 - Sag tarafli supraumblikal transvers insizyon tüm GISe yeterli ulasimi saglar.
2 - Gastrokolik omentum kesilerek lesser sac içine girilir. Duodenal atrezi varsa dogrulanir. Kocher manevrasiyla doudenal uçlar serbestlestirilir. Proksimal duodenum lümeni bir kateter ile kontrol edilerek windsock deformitesi arastirilir. En az 2 cm çapli tek tabakali yanyana veya diamond shape duodenoduodenestomi 5/0 ipek kullanilarak tek tek dikislerle gerçeklestirilir. Anastomoz emilebilir devamli dikislerle de yapilabilir. Iki uç arasindaki açiklik çok fazlaysa gastrojejunostomi yapilabilir.
3 - Jejunoileal atrezilerde uçuca veya uçyan (chimney) anastomoz tercih edilir. Yanyana anastomoz sonrasinda kör loop sendromu görülme sikligi artmaktadir. Proksimaldeki genislemis barsak kismi ya eksize edilmeli veya tapering ile küçültülmelidir. Distal barsagin ucu ise 45° oblik kesilerek anastomozyüzeyi arttirilmalidir. Anastomoz 5/0 atravmatik ipek ile tam tabaka tek tek dikislerle tek sirali olarak yapilabilir. Anastomoz 6/0 veya 7/0 vicril ile tam tabaka devamli kilitli dikislerle iki siarli, olarak da yapilabilir. Alternatif olarak 5/0 ipek kullanilarak tam tabaka tek tek inverte edici horizontal mattress dikislerle de yapilabilir. Devamli kilitli dikisler anastomoz hatti büzülerek daralmasin diye kullanilir. Inverte edici horizontal mattress dikisler de maksimum çapta anastomoz saglamak için kullanilir. Fakat inverte edilen uçlarin içeride büyüyerek anastomozu daralttigi olgular da bildirilmektedir.
4 - Ileal atrezilerde primer anastomoz imkani yoksa Mikulicz tipi çifte namlu (double barrel ) ostomi açilir. Hasta yeterli büyümeyi gösterince ve proksimal barsak çapi da normale inince anastomoz yapilir.
5 - Kolon atrezilerinde mutlaka proksiaml segmentin dilate kismi eksize edilerek proksimal kolon uç kolostomi seklinde agizlastirilmalidir. Hasta 1 yasina gelince uçica kolon anastomozu yapilir.

AMELIYAT SONRASI BAKIM : Yeterli genislikteki bir nazogastrik ile dekompresyon saglanmasi ve sonrasi ilk günden itibaren uzun süreli TPN uygulanmasi ameliyat sonrasi bakimin en önemli prensiplerdir. Özellikle dilate segmentin plike edilmedigi durumlarda çap farkindan dolayi barsak peristaltizmi çok geç dönemde geri gelmektedir.

KISA BARSAK SENDROMU : Özellikle tip 3 ve 4 ince barsak atrezilerinden sonra görülmektedir. Prognozda gestasyonel yas önemlidir. Uzun süreli TPN tedavide önemlidir. Ilk yillarda episodik diare ve dehidrasyon ataklari olabilir. Uzun dönemde ise yagda eriyen vitaminlerin eksiklikleri ortaya çikabilir.

ILEOSTOMILER :
Mikulicz ( Çifte namlu ) ileostomisi.
Bishop - Koop ileostomi (distal stoma ) BACA(CHIMNEY)
Santulli ileostomisi (proksimal stoma) Prosedürleri

Diğer 'Çocuk Sağlığı' Yazıları