Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Neonatal Resusitasyon Bebek Canlandirma

img Resusitasyon ya da canlandirma kardiarespiratuvar arrest olmus ya da akut olarak solunum ve kardiak yetersizligiolan bebek ve diger kisilere uygulanir ve onu tekrar hayata döndürmek hedeflenir.
Resüsitasyon gerektiren bebekler 4 gruba ayrilir:
- Hiç solunum eforu olmayan bebekler
- Zayif ve yetersiz solunumu olan siyanoze ve siklikla bradikardik bebekler
- Güçlü solunum eforuna ragmen siyanotik grup(nadir)
- Adale veya SSS nin primer hastaliklarindan dolayi neonatal apnesi olan küçük bir grup

Yenidogani degerlendirmek, yapilacak isleme karar vermek resusitasyonda en önemli savhalardir.
Resüsitasyon için bebegin degerlendirilmesi esas olarak 3 önemli parametre üzerinden yapilir:
- Solunum
- Kalp hizi
- Deri rengi Yenidoganin degerlendirilmesi için esas olarak kullanilan APGAR skorlamasi canlandirma islemine karar vermade kullanilmaz. Çogu perinatal asfiksi vakasinda canlandirma Apgar skoru tayininde önce baslar.Özellikle agir asfiktik vakalarda dogumdan sonraki ilk dakika çok önemlidir. Ayrica term yenidoganlara göre pretermlerde tonus ve refleks cevabinin yetersiz olmasina bagli olarak düsük Apgar skorlari bulunabilir. Prematürelerin Apgar skorlamasinda bu durumlari göz önünde tutmak gerekir. Resüsitasyonun belirlenmesinde Apgar skorlamasi kullanilmamasina ragmen canlandirma isleminin etkinliginin belirlenmesinde önemlidir. Apgar skoru 3ün altinda olan bebekler ciddi asfiktirler. Besinci dakikada Apgar skoru neonatal morbidite ile iliskili olarak önemlidir. Besinci dakikada Apgar skoru 7nin altinda ise her 5 dakikaya bir 20. dakikaya kadar degerlendirmeye devam edilmelidir. Eger imkanlar elveriyosa dogumda umblikal venöz veya arteryel kan gazi degerlendirmesinin yapilmasida yenidoganin degerlendirilmesinde önemlidir.

Fetal kan gazlarinin normal degerleri

Umblikal arter Umblikal ven
PH >7.20(7.05-7.38) >7.25(7.17-7.48)
PCO2 (mmHg) 40-50 <40
PO2 (mmHg) 16-20 28-32
Baz Fazlasi ( mEq/l) 0-10 0-5

Umblikal arter kani fetustan gelen kan oldugundan fetusun durumunu, umblikal venöz kan ise plasentanin fonksiyonunu gösterir. (Asfiktik bebeklerde Apgar skorlamasi ile umblikal kan gazlari her zaman korele olmayabilir)

Dogumdan sonra yenidoganin düzenli solunumun geciktigi durumlar.
• Perinatal asfiksi
• SSS depresyonu ( analjezik, sedativ, genel anestezikler gibi ilaçlarla)
• Maternal hipokapni: Plasental kan akimini azaltarak fetal hipoksi ve asidemiye sebeb olur)
• Travma-özellikle SSS
• Prematurite
• Sepsis; özellikle grup B streptokoklar
• Prematurite veya primer adale hastaligi nedeniyle Adale zayifligi
• Anemi
• Konjenital malformasyon (Özellikle solunumun engellenmesine neden olan)

Yukaridaki nedenlerden herhangi biri veya birkaçina bagli olarak yetersiz kardiorespiratuvar durumlarinda resusitasyon uygulanmalidir. Fetal veya postnatal dönemde basladigina bakilmaksizin asfiktik bir yenidoganda kalici SSS hasarindan kaçinmak için mümkün oldugu kadar erken müdahale yapilmalidir. Asfiksi dogum öncesi baslayabilir ve bebek asfiksiye cevabin safhalarini intrauterin dönemde geçirmis olabilir. Dogumda asfiktik olayin ne kadar süre ile bebegi etkiledigi bilinmediginden herhangi bir deprese bebekte hipoksi, hiperkapni ve asidozun neden alacagi hasarlar reversibl olabileceginden canlandirmaya gecikmeksizin baslanmalidir.

Resusitasyon için hazirlik:
Basarili bir resusitasyon için ana unsur, sorunun belirlenmesi, uygun ekipman ve tecrübeli personelin varligidir. Canlandirma için en az bir kisi her dogumda hazir bulunmali ve diger bir kiside hemen çagirilabilmelidir.Tam bir resusitasyonu en azindan iki kisi basarabilir.Multibl dogumlarda her bir bebek için ayri bir ekip hazir bulunmalidir.Radyant isitici, aspiratör ve oksijen bebek dogmadan önce çalisir halde hazir bulunmalidir.

Resusitasyonun basamaklari:
Genel olarak resusitasyon ingilizce ABCD ile sembolize edilen yolu izler.
A: Airway: Hava yolunu açik tut demektir.
B: Breathing: Solunumu baslat demektir
C: Circulation: Kan dolasimini devam ettir demektir.
D: Drugs: Ilaç kullanimi.

A: Çocuga pozisyon verilerek agzi, burnu, bazen trakeasi aspire edilir. Gerekirse solunum yolu açikliginin saglanmasi için endotrakeal tüp konulabilir.
B: Solunumu baslatabilmek için cilde uyari (Taktil uyari) verilebilir. Gerkirse pozitif basinçli ventilasyon uygulanir.
C: Kalp masaji ile veya gerekirse ilaç kullanimi ile kan dolasimi devam ettirilir.
D: Yeterli ventilasyon, % 100 oksijen veya gögüs kompresyonuna cevap vermeyen, kalp atimlari olmayan veya dakikada <80 olan bebeklere ilaca gereksinimduyulur.

Resusitasyonda ilk grisimler:
• Ortam isisi : Bebegin hipotermiden korunmasi morbidite ve mortalite açisindan önemlidir. Bu nedenle dogum odasi isisinin 25oC kadar isitilmis olmasina dikkat edilmelidir. Alttan ve yukaridan isinma saglayan açik yataklar dogum yapilan yerlerin büyük bir çogunlugunda yoktur

• Kurulama : Bebek dogar dogmaz önceden isitilmis havlularla kurulamali ve islak havlu bir daha bebege degmemesi için hemen atilmalidir. Bebegin kurulanmasi ayni zamanda solunumun baslamasi için taktil uyaran verilmesi açisindan önemlidir.

• Yatirma: Pozisyon : Kurulama isleminden sonra bebek sirt üstü yatirilmali, bas nötral pozisyonda veya hafif ekstansiyonda tutulmalidir. Bunun için omuzlarin altina 2-2.5 cm yükseklik yapan katlanmis havlu (rulo) konabilir.

• Aspirasyon : Saglikli gözüken ve hemen aglayan bebeklerin çogunda agiz ve burun etrafindaki sekresyonlarin silinmesi yeterlidir, üst solunum yollarinin aspirasyonla temizlenmeye çalisilmasi gerekmez. Böyle bir girisim laringospazma, vagal bradikardiye ve spontan solunumda gecikmeye neden olabilir.
Üst solunum yollarinin aspirasyonla temizlenmesi gerekirse bir kataterle (8-10F) önce agiz, sonra burun aspire edilmelidir. Basin hafifçe bir tarafa çevrilmesi, agizdaki sekresyonlarin daha kolay temizlenmesini saglar. Sekresyonlarda mekonyum veya kan yoksa aspirasyon süresi mümkün oldugu kadar kisa olmalidir. Mukozal hasara neden olmamak için aspiratörün negatif basinci 100 mmHgdan (135 cm H20)az olmamalidir.

Mekonyumla boyali amnion sivisi :
Dogumlarin % 10-15inde amnion sivisi mekonyumla boyalidir. Önemli olan bu sivinin solunum yollarina aspire edilmesidir. Mekonyum ister ince, ister kalin partiküllü olsun, eylemin baslangicinda amnion sivisinda mekonyum ile boyali oldugu görüldügünde, bebegin basi dogar dogmaz dogum doktoru tarafindan agiz, farinks ve burun aspire edilmelidir. Yani intrapartum dönemde aspirasyon yapilmalidir. Bu amaçla biraz daha kalin (12-14F) katater kullanilmalidir. Bebek tam olarak dogduktan sonra mekonyumlu amnion sivisi olan bütün bebeklerde laringoskop ile derin trakeal aspirasyon yapilmasi gerekmez. Genel durumlari iyi ve kuvvetli aglayan bebeklerde bu uygulama prognoz üzerinde etkili olmaz.

Bebek dogdukta sonra solunumu deprese ise ya da solunumu yoksa veya kalp hizi 100ün altinda veya hipotonik ise direkt laringoskopi ile hipofarinks ve trakea temizlenmelidir. Bu bebeklerde kurulama ve taktil uyarim geciktirilebilir. Endotrakeal ( ET) Tüple entübasyon yapilmasi ve tüpün arkasinin aspiratöre baglanmasi ve entübe edilen tüp çikarilirken aapirasyona devam edilmesi uygun olur. Çok deprese bebeklerde aspirasyonla fazla zaman harcanmamali, bir miktar mekonyumlu sivi kalsa da ET entübasyonla pozitif basinçli ventilasyona (PPV) geçilmesinde gecikilmemelidir. Böyle durumlarda ETün içinden geçirilen bir kataterle aspirasyon devam edilebilir. Kusma sonucu aspirasyona neden olmamasi için mide muhtevasi mide lavaji ile temizlenmelidir.

Solunum sikintisi olmayan bebekler yakindan izlenmelidir. Bu bebeklere akciger grafisi çekmeye ve antibiyotik baslamaya gerek yoktur.

• Taktil uyarim : Aspirasyondan sonra veya dogumdan hemen sonra bebegin sirtinin birkaç kez ovusturulmasi veya ayak tabanina fiske vurulmasi ile solunum uyarimi yapilabilir.

• Oksijen verilmesi : Son zamanlarda yapilan çalismalarda neonatal resusitasyonda oda havasinin yeterli oldugunu gösteren çalismalar olsa da bgün için kabul edilen görüs % 100lük oksijen kullanilmasidir. Oksijen kaynagi 5 lpm O2 saglamalidir. O2 yoksa oda havasi ile ventilasyon uygulanmalidir.

• Hava Kesesi - Bag - ambu ve maske ile ventilasyon : Bebegin spontan solunumu yeterli degil ve kalp hizi 100ün altinda oldugu ya da % 100 oksijen uygulanmasina ragmen santral siyanozu düzelmeyen bebeklere hava kesesi-ambu ve maske ile PPV uygulanmasi gerekir.

Bebegin kalp atimlari steteskop ile gögüsten veya göbek kordonunun kökündeki nabizdan degerlendirilir.

Ambunun 240 ml hacimli ve kendiliginden sisebilen özellikte olmalidir. Ayrica arkasina O2 takilabilmelidir. Oksijen kesesi olan ambular daha iyidir. Ambu ile uygulanacak basinç, bebegin gögsünde gözle görülebilir sisme yapacak kadar olmalidir. Bu sekilde uygulanacak solunum hizi dakikada 40-60 kadardir. Ancak gögüs basisi uygulanan bebeklerde solunumhizi 30/dak. olmalidir.

Ambu veya maske ile 30 sn ventilasyon uygulanarak bebekte spontan solunum baslar ve kalp hizi dakikada 100ün üzerine çikarsa PPV uygulamasi sonlandirilir. Bunlar saglanamamis ise ambu ve maske ile solunuma devam edilmelidir. Kalp hizi 60/dk altina inerse bebek entübe edilerek gögüs basisi uygulanmalidir.

Endotrakeal entübasyon (ET)

Yenidogan bebekte ET endikasyonunun endikasyonlari:
· Trakeal aspirasyon gerekmesi (mekonyumlu amniotik sivi)
· Ambu ve maske ile uygulanan PPVnin yetrsiz olmasi
· Gögüs basisi uygulamasi geregis
· Endotrakeal ilaç verilmesi geregi
· Difragma hernisi

Küçük prematüre bebekler de bazen dogum sonunda ET entübasyona ihtiyaç gösterebilirler. Bu bebeklere serviste erken CPAP ve surfaktan tedavisi grekli olabilir. ET entübasyonda kullanilacak laringoskop düz bladeli olmalidir. Blade prematürelerde 0, matürlerde 1 nolu olmalidir. Dogum agirligi ve gebelik yasina göre ET entübasyonda tüpün boyutu dudaktan içeriye dogru uzunlugu (insersiyon uzunlugu=Agirlik(kg) +6(cm) ) degisiklikler göstermektedir.

ET tüp boyutlari

Dogum agirligi Gebelik yasi Tüp boyutu Insersiyon uzunlugu

(gr) (hafta) (mm) (cm)

<1000 <28 2.5 6.5-7

1000-2000 28-34 3.0 7-8

2000-3000 34-38 3.5 8-9

>3000 >38 3.5-4.0 >9



Gögüs basisi :
Bebegin kalp atimi yoksa veya %100 oksijen ile 30 saniye yeterli PPV yapilmasina ragmen kasp hizi dakikada 60in altinda ise gögüs basisi uygulanir. Gögüs basisi sternumun üçte bir alt kismina uygulanir. Teknik olarak yan yana iki bas parmak teknigi daha iyidir. Gögüs basisi sirasinda parmaklar yerinden ayrilmamalidir. Gögüste içeri dogru uygulancak basida nisbi çökmenin esas alinmasi daha uygun olur. Bu nedenle gögüs ön arka çapinin üçte biri kadar çökme saglanmasi gereklidir. Nabiz alinmasi gögüs basisinin yeterli oldugunu gösterir. PPV ile gögüs basisi esgüdümlü yapilmalidir. Üç gögüs basisi, bir PPV seklinde uygulama yeterli olur (bir,iki,üç-bas seklinde dakiakda 90 gögüs basisi ve 30 solunum).

Ilaçlar :
%100 oksijenle 30 sn PPV ve gögüs basisi uygulanmasina ragmen kalp hizi 60/dk altinda ise adrenalin uygulanir. Adrenalin 1 mllik ampülünde 0.25 mg adrenalin bulunur. ! ml adrenalin üzerine 1.5 ml steril su eklenirse ( toplam 2.5 ml) 1710.000lik adrenalin solusyonu nelde edilmis olur. Resusitasyonda bu solüsyondan 0.1-0.3 ml/kg dozunda verilir.

Daha yüksek dozlarda verilmesi, özellikle küçük prematüre bebeklerde hipotansiyondan sonra ani hipertansiyona, s da intrakranial kanamalara yol açabilir. Adrenalin ilk tercih olarak ET yoldan verilebilir. Ancak umblikal venden de verilebilir. Gerekirse 3-5 dakika araliklarla tekrarlanir.

Sodyum bikarbonat, adrenalina cevapsiz vakalarda, hastada yeterli ventilasyon ve dolasim saglandiktan sonra verilebilir. Na-bikarbonat ampüllerindeki konsantrasyon 1 mEq/L dir. Bu solsyon 1:1 oraninda steril su ile sulandirilarak, 1-2 mEq/kg dozunda yavas infüzyonla (en az 2 dak) IV yoldan verilir. Sulandirlmadan ve hizli verildiginde küçük prematürelerde hiperozmolariteye bagli intrakranial kanamalara yol açabilir.

Naloksan, glukoz, ca ve nikethamit gibi analeptikler resüsitasyond kullanilabilir.

Hacim genisleticiler :
Özellikle prematürelerde ve asfiktik bebeklerde mortaliteyi artirabilecegi gösterildiginden kullanilmasina çok dikkat edilmelidir. Asfiktik bebekler yeterli oksijenasyona ve normal kalp hizina ragmen hipotansif ise volüm replasmani yapilabilir. Bunun için albumin ve plasma kullanilabilir. Eger kan kaybi varsa kan transfüzyonu ilk tercihtir. Anemi yoksa dopmin ve dobutamin ile inotropik tedavi tercih edilir.

• Resüsitasyona cevap vermeyen bebeklerde
*Teknik hatalar
*Pnomotoraks, trakeal atrezi, diafragma hernisi,
*Agir asidoz ve hipoksi,
*Agir santral sinir sistemi zedelenmesi düsünülmelidir.

Resüsitasyon süresi :
Kardiorespiratuar arrest olan bir bebekte 15 dakika süresince yeterli resüsitasyon uygulanmasina ragmen spontan kalp atimi yoksa resüsitasyona son verilir.

Resüsite edilmesi gereken bebekler :
Dogumda kalp atimlari ve solunumu olmayan, resüsitasyona cevap vermeyen, gebelik haftasi 22-24 hafta veya daha büyük ve dogum agirligi 500 gr veya üzerinde, boyu 25 cm veya daha büyük olan bebekler ölü dogum; bu ölçümlerin altindakiler abartus kabül edilir.
· Canli dogan bütün bebekler gebelik haftasina ve dogum agirligina bakilmaksizin gerektiginde resüsite edilmelidir. ABD VE UKda gebelik yasi 23 haftanin ve agirligi 400 grin altinda dogan bebeklerin resüsite edilmesi zorunlu degildir.
· Masre dogan veya intrauterin ölü oldugu tesbit edilen bebekler resüsite edilmez.
· Canli dogan bebekler gebelik sonlandirilmasi amaçli dogurtulmus veya agir malformasyonlu ( anansefali) olsalarda resüsite edilmeli, gerektiginden fazla dogumhanede izlenmemeli, servise alinmalidir.Trizomik( 13,18) vakalari resüsite edilmeyebilir. Dogumdan 10 dk öncesine kadar fetal aklp sesleri alinan veya kardiak aktivite saptanan bebekler, dogduklarinda kalp atimlari ve solunumlari olmasa bile resüsite edilmelidir.

DOGUMDA NEONATAL RESÜSITASYO(özet)
Ilk 30 sn Kurulama + Aspirasyon + taktil uyari

Spontan solunum Kalp hizi

Sonraki 30 sn Yok >100 PPV uygula

Yok <100 PPV uygula

Var <100 PPV uygula

Var >100 Periferik siyanozda O2 ver

Var >100 Siyanoz yoksa hiçbi sey yapma

Sonraki 30 sn Var >100 PPVyi kes, O2 ver

Yok >100 PPVyi devam

60-100 PPVye devam
<60 Gögüs basisi uygula, PPVye devam

_________________________________________________________________________

30 sn gögüs basisi uyguladiktan sonra
>100 PPVyi kes
60-100 Gögüs Basisini kes, PPVye devam
<60 Gögüs basisina devam + adrenalin

Diğer 'Çocuk Sağlığı' Yazıları