Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Jejunoileal Atreziler 2

img APPLE- PEEL ATREZI:
- Treitz ligamanina yakin jejunal atrezi.
- Barsak uzunlugu kisa.
- Mezenterik Gap genis.

Distal barsak beslenmesi ;
- Ileokolik
- Sag kolik
- Inferior mezenterik arterlerden gelen anastomotik arkadlardan retrograd yönde olur.

Apple - Peel atrezide :
- Familyal patern
- Düsük dogum agirligi(%70)
- Prematürite (%54)
- Ek anomaliler daha sik görülür.

TEDAVI : Preoperatif Tedavi; yenidoganin ortami sicak ve nemli olmalidir. Böylece hipotermi riski azaltilir. 10 French bir orogastrik tüp geçirilir. Mide içerigi aspire edilir , safra olup olmadigina dikkat edilir. Hastanin dogum agirligi , bazal laboratuar tetkikleri istenir. 22 Gaege bir IV kateter ile el veya ayak sirtindan bir damar yolu açilir. TPN uygulanmadikça Cut Down yapmaya gerek yoktur. Umblikal venin rutin kateterizasyonu da sepsis riski tasir. Sadece indirekt hiperbilirubinemi nedeniyle exchange transfusion gerekirse yapilabilir. Sag radial arterden perkütan arteryal kateter konabilir veya pulse oksimetre kullanilabilir. NG den gelen safrali drenaj ayni miktarda Ringer Laktat ile replase edilmelidir. Siddetli peritonit veya siddetli distansiyon durumunda Ringer Laktat solusyonu 20 ml/kg dozunda 30 dakika içinde verilir. Perforasyon yoksa 10 ml/kg Ringer Laktat yeterli olur. Fakat çocugun ;

- Kan basincini > 50 mmHg , saatlik idrarini 1-2 ml/ kg /saat üzerinde tutabilmek için tuzsuz albumin veya Ringer Laktat ayrica verilebilir. Idame sivisi olarak da ; 1/4 SF , %10 Dextroz tercih edilir.Vitamin K1 oxide 1mg kas içine rutin verilir.

IV Antibiyotikler :Ampisilin 125mg /kg/gün , Gentamisin 5 mg/ kg / gün kullanilir.

AMELIYATHANE : Ameliyathanenin isisi 75-80 derece F olmalidir. Hasta isitici lamba altina yerlestirilir ve isitici bir battaniye kullanilir. Extremiteleri pamuk sargilar ile sarilmalidir. Umblikus baticon ile temizlenip göbek kordonu baglanarak kesilir. Aspirasyondan korunmak için bebek uyanik entübe edilmelidir. Hasta monitörize edilir. Anestezi gazlari nemlendirilip isitilarak verilir.

Kuru anestezi gazlari :
1 - Silya tahribatina
2 - Lümen içine hücrelerin deskuamasyonuna
3 - Mukus üretiminin azalmasina neden olabilir.

Bu degisiklikler ise postoperatif pulmoner komplikasyonlarin artmasina yol açar. Abdomen batikon ile nazikçe boyanmalidir. Asla firçalanmamalidir. Sag supra umblikal transvers insizyon ile girilmelidir. Ameliyat esnasinda sivi 5 - 10 ml/kg/saat %5 Dextroz , Ringer Laktatli olarak verilir. Eger tahmini operatif kan kaybi %10 - 15 den yüksek ise (50 ml/kg vucut agirligi) kan transfüzyonu yapilir. Bu sinira kadar olan kan kayiplari %5 Dextrozlu Ringer Laktat ile replase edilebilir.

OPERATIF TEKNIKLER : Dilate olan proksimal atretik segmentin rezeke edilmemesi fonksiyonel obstrusiyonuyla sonuçlanir. Daha önceleri jejunoileal atrezilerde yanyana anastomoz (side - to - side) denenmistir. Fakat fonksiyonel anatomik obstruksiyon ve kör ans sendromu (Blind Loop Syndrome) siklikla gelismistir.
- Nixon : Proximal dilate barsakta düz kas hipertrofisi oldugunu ileri sürdü. Bu segmentin etkisiz peristaltizmi oldugunu söyledi.
- De Lorimier : Obstruksiyonun proksimalinde düz kas hipertrofisi oldugunu gösterdi.

Yeterli uzunlukta barsagin oldugu proksimal jejunal atrezilerde dilate proksimal segmentin Treitz ligamanina kadar rezeksiyonu ve geri kalan uçlarin uç - oblik anastomozu yapilmalidir. Eger kisa barsak sendromu olma ihtimali söz konusuysa proksimal barsaga mutlaka antimezenterik Tapering jejunoplasti yapilmalidir. Intestinal imbrikasyon etkili bir biçimde distandü barsagin çapini azaltir ve fonksiyonunu düzeldir. Her ne kadar imbrikasyon ile barsagin mukozal yüzey alani korunursa , imbrikasyonun zamanla bozularak barsagin tekrar dilate olmasi riski vardir.

Ince barsagin ortasindaki veya distal ileumdaki tek ya da multipl atreziler için genis proksimal rezeksiyon ve anastomoz uygun olacaktir. Distal ileal atrezilerde uç - yan ileokolonik anastomoz yapilabilir. Bunun en önemli dezavantaji ileoçekal valvin bypass edilmesidir.

Proksimal barsak çapi 1 - 1,5 cm olana kadar rezeke edilir. Distal barsaga ilik SF verilerek lümen açikligi kontrol edilir. 5/0 ipek ile iki tabakali tek tek dikislerle uç - oblik anastomoz yapilir. Arka sira à 5 dikis , ön siraà 5 dikis; genellikle yeterlidir.

Tapering Antimezenterik Reduction Jejunoplasty genellikle stapler ile yapilir. (24 - 26 French kateter üzerinde).

Her ne kadar primer anastomoz tercih edilirse de ;
Barsagin canliligi süpheli ise ,
Mekonyum peritoniti varsa ,
Mekonyum ileusu varsa stoma açilabilir

Double Barrel (Modified Mikulicz) Bishop - Koop Distal Stoma
Santulli proksimal Stoma Rehbein Tube Stoma

Bu stomalardan çifte namlu enterostomi (Modifiye Mikulicz) tercih edilir:
1 - Yapilmasi hizli
2 - Intraperitoneal anastomoz yok
3 - Postoperatif dönemde barsagin canliligi kolay degerlendirilir
4 - Ileride stomanin kapatilmasi için ufak bir Target laparotomi yeterlidir.

POSTOPERATIF BAKIM
- Idame sivisi olarak : 80 - 100 ml / kg / gün % 0.25 NaCl + % 10 Dextroz ( 40 mEq /L NaCl , 2 - 3 mEq //kg/gün KCl ( max. 40 mEq / L ) infüze edilir.
- Nazogastrik drenaj açik ise: %0.45 NaCl + %5 Dextroz , safrali ise Ringer Laktat + %5 Dextroz seklinde ayrica karsilanir.

IV infüzyon solüsyonlarina B ve C vitaminleri de mutlaka konarak yara iyilesmesine destek verilmelidir. Üçüncü bosluga ayrica sivi kaybi söz konusu ise mutlaka ek olarak karsilanmalidir.

Uygun bir hidrasyonu gösteren idrar verileri :
- 40 - 50 ml / kg / gün miktarinda ,
- Dansitesi 1005 - 1015 arasinda , ayrica bebegin vucut agirligi da stabil seyretmelidir.

Hipoglisemi , asidoz , kernikterus gibi riskleri önlemek için kan sekeri , asit - baz dengesi ve bilirubin düzeyi yakindan izlenmelidir. Postoperatif ilk birkaç gün elektrolitler günlük olarak izlenmelidir.

Yenidoganin barsak hareketleri geri geldiginde ve gastrik drenaj minimale inip berraklasinca oral beslenmeye asamali olarak geçilebilir. Oral beslenmeye öncelikle berrak sivilar ile (Pedialyte) her 3 saatte 0.5 gr miktarinda baslanir. Önce volüm artirilir , sonra yarim formül ve tam formül mamaya geçilir.

Isomil veya Nutramigen gibi düsük osmolar Smal Cvrv formüller verilir.

120 kalori / kg / gün enerji yenidogana saglanmalidir.

Major intestinal rezeksiyon sonrasinda laktoz intoleransi sik görülen bir problemdir. Ince barsak anastomozunun Milk - CVRV ile obstruksiyonunu eger Large - Cvrv bir mama (Similac veya Enfamil gibi) kullanilmissa olusabilir.

Kisa barsak uzunluguna sahip bebeklerde malabsorbsiyon ve diare önemli olabilir. Özellikle ileoçekal valvin rezeke edilidigi durumlarda ya da Apple - Peel veya multipl atrezilerde bu ön plandadir. Bu hastalarda uzun zincirli yag içeren formüllerden kaçinilmalidir. Bunun yerine; orta zincirli trigliseridler , Kazein hidrolizat diyeti (Portagen veya Pregestimil diyeti) kullanilmalidir. Nadiren karbonhidrattan yoksun veya kolay sindirilen elemental diyet (Vilonex) yararli olabilir.

Eger oral beslenme tolere edilemiyorsa yüksek kalorili (%18 Glukoz , %2,5 Freamine) santral venöz yoldan infüze edilmelidir. Bu solüsyon ile 1 kalori / ml enerji verilir. Ayrica %10 luk yag solüsyonu (intralipid) mutlaka verilmelidir. Bu materyal isoosmolardir , serbest yag asitlerini saglar ve ayrica1.1 kalori / ml enerji verir. Bu materyal (Intralipid) 4 gr / kg / gün dozuna kadar çikilabilir.

Postoperatif dönemde ince barsak atrezili tüm yenidoganlara kistik fibrozis taramasi yapilmalidir. ( Ter testi ve Delta Fsos Gen Mutasyonu )

Kistik Fibrozisà %12.4 (Grosfeld)

MORBIDITE VE MORTALITE : Jejunoileal atrezili yenidoganlardaki en sik ölüm nedeni infeksiyondur.(Pnömoni , Peritonit ve Sepsis)

En önemli komplikasyon :Anastomoz hattinda fonksiyonel obstruksiyon ( Yetersiz proksimal rezeksiyon/Tapering) ve anastomoz kaçagidir.

Morbitide ve mortaliteyi etkileyen diger faktörler;
Solunum sikintisi
Prematürite
Kisa - Barsak senromu
Postoperatif barsak obstruksiyonu dur.

Nixon ; en sik ölüm nedeni (%15) anastomoz kaçagi veya disfonksiyonu

Geçmiste jejunal atrezide rölatif olarak sürvi orani düsüktü.(%58)

Obstruksiyon distale gittikçe prognoz iyilesmektedir. Örnegin ileal atrezide sag kalim orani %75 dir

Mortalitenin arttigi durumlar :
1 - Multipl Atreziler(%57)
2 - Apple - Peel Atreziler(%71)
3 - Mekonyum Ileusu(%65)
4 - Mekonyum Peritoniti (%50)
5 - Gastrosizis (%65)

Nixon ve Tawes (1971)

RISK VE TEDAVI GRUPLARI :
Grup A , Grup B , Grup Cà Yüksek jejunal , Orta barsak , Distal Ileal
GRUP A : > 5,5 LB Ek anomali yok
GRUP B : 4 - 5,5 LB Orta siddette ek anomali
GRUP C : < 4 LB Siddetli ek anomali

Sürvi oranlari ; Grup A ve B :%81 , Grup C : % 32
Grup A ve B ( Yüksek jejunal) ; %60
Grup A veB ( Orta Barsak ) ; %82
Grup A ve B (Terminal ileum) ; %100
Grup C ( ) ; % 50

De Lorimier genis proksimal rezeksiyon ve uç - uca anastomozun sürviye olan etkisini inceledi. Jejunal atrezide ; %30à%66 , Ileal atrezide ; etkisiz bulundu.

Louw jejunoileal atrezilerde genis proksimal rezeksiyon ve uç - oblik tek tabakali anastomozda %94 sag kalim orani tespit etti.

Martin ve Zerella ; 23 jejunoileal atrezide % 100 sürvi bildirdi.

Son yillarda ufak prematür bebeklerde bile sag kalim oranlari % 90 i geçmektedir. Genis proksimal rezeksiyon yapilmayanlarda daha sonra obstruksiyona bagli yeniden operasyon gündeme gelmektedir.

Jejunoileal atrezide artan sag kalim oraninin nedenleri :
1 - Rezeksiyon veya Tapering seçiminin uygun yapilmasi
2 - Uç - oblik veya stoma tercihi
3 - TPN nin agresif kullanimi.

TPN protein - kalori malnutrisyonunu önlemektedir. Pozitif nitrojen dengesi saglamaktadir. Anastomotik disfonksiyonun geçmesi için gereken sürenin güvenli olmasini saglar.

Masif rezeksiyon sonrasi intestinal adaptasyon :
1 - Villus hipertrofisi
2 - Mukoza hücresi hipertrofisi
3 - Barsak duvar kalinliginda artma
4 - Barsak çevresinde artma.

Fakat TPN karaciger yetmezligi ile sonlanabilen siddetli kolestaza yol açmaktadir.

Orta barsagin rezeksiyonu yapilan bebeklerin prognozu , ileoçekal valvin rezeksiyonu yapilan bebeklerden daha iyidir.

WILMORE :
1 - En az 35 cm barsak
2 - Intakt ileoçekal valv Yasar.
1 - 15-25 cm barsak
2 - Intakt ileoçekal valv % 50 yasar.
1 - < 15 cm barsak
2 - Intakt ileoçekal valv ölür.
1 - < 40 cm barsak
2 - Ileoçekal valv rezeka ölür.

Fakat TPN ve özel elementel diyetlerin bu oranlari degistirmis olmasi mümkündür. Prematür yenidoganin barsagi yasamin ilk yili içinde uzayabilir. Adaptasyonu saglayamayan çocuklarda intestinal transplantasyon bir alternatif olabilir. Orta ince barsagin % 50 sinin rezeksiyonunda normal büyüme ve gelisme görülür. Fakat %50 den fazla rezeksiyonda bu gelisme olumsuz etkilenir.

Daha distal rezeksiyonda özellikle ileoçekal valvin rezeksiyonunda , malabsorbsiyon sendromu daha olasidir :
- Yag ,
- Safra tuzlari ,
- Vit. B12 ,
- Kalsiyum ,
- Magnezyum malabsorbsiyonu siktir.

Ayrica diare (steatore) ve ince barsakta bakteriyel proliferasyonda artis söz konusudur. Bazi olgularda büyüme hormonu olan Glutaminin ve bazi büyüme faktörlerinin verilmesi yararli olabilir. Bazi olgularda anastomotik ülserler bildirilmistir.

Diğer 'Çocuk Sağlığı' Yazıları