Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Mekonyum Ileusu 1

img TARIHÇE : Mekonyum ileusu ilk defa 1905 de Landsteiner tarafindan tanimlandi. Lansteiner ; mekonyuma bagli barsak tikanikligi olan bir yenidoganda , pankreasda da patolojik degisiklikler saptadi. Daha sonra bir çok kez mekonyum ileusu ve pankreas duktusunun konjenital stenozunun beraber görülmesi bildirildi. 1936 da Fanconi , Uehlinger ve Knauer pankreasin kistik fibrozu terimini kullandilar. Bu terim ile küçük çocuklardaki kronik pulmoner hastalik ve pankreas yetmezliginin beraberligi tanimlanmistir. 1938 de Anderson kistik fibrozun pankreatik lezyonlariyla mekonyum ileusu arasindaki iliskiyi tanimladi ve mekonyum ileusunun kistik fibrozisin erken bir bulgusu oldugunu ifade etti.

Intestinal obstruksiyona yol açan anormal mekonyum için iki farkli neden öne sürüldü :
1 - Anormal intestinal mukus üretimi
2 - Pankreasin ekzokrin yetersizligi.

Mekonyum ileusunun cerrahi tedavisindeki islemlerin tarihsel gelisimi :
1 - Hiat veWilson (1948 ) ; Enterotomi ve SF irrigasyonunu tarif edene kadar mekonyum ileusu ölümcül bir hastalikti. Bu yöntem halen nonkomplike olgularda tercih edilmektedir.
2 - Gross (1953 ) : Rezeksiyon + Mikulicz enterostomi.
3 - Bishop - Koop ( 1957 ) : Rezeksiyon + uç yan anastomoz ve distal stoma.
4 - Santulli - Blanc ( 1961 ) : Rezeksiyon + uç yan anastomoz ve proksimal stoma.
5 - Swenson ( 1962 ) : Rezeksiyon + Anastomoz.
6 - Oneill ( 1970 ) : Tüp enterostomi + irrigasyon.

Günümüzde nonkomplike mekonyum ileuslarinda , 1948 de Hiat ve Wilson tarafindan tarif edilen Enterostomi + SF irrigasyonu yapilir. Rezeksiyondan ya da stomalardan mümkün oldugu kadar kaçinilir. Nonoperatif tedavi ilk defa 1969 yilinda Noblett tarafindan nonkomplike mekonyum ileusu olgularinda kullanilmistir.

Noblett ; Hiperosmolar Diatrizoate ( Gastrografin ) lavmani önermistir. Bu teknik zamanla modifiye edildi. Burada kullanilan dilue gastrografin veya diger ajanlar yardimiyla komplike olmamis mekonyum ileuslarinda % 55-62 olguda nonoperatif tedavi mümkün olmustur.

Son 4 dekat içinde mekonyum ileusundaki sag kalim orani artmistir:
< 1964 à % 10
1970 à % 75
1980 à % 85
1990 à % 100

PATOFIZYOLOJI : Kistik fibrozis beyaz irkin en sik ve ciddi genetik defektidir. Hastalik otozomal resesif geçislidir. Anormal geni tasiyicilik orani % 5 - 6 dir. ( Beyaz ). Hasataligin insidansi 1/ 1150 - 2500 canli dogum arasinda degisir. Hastalik siyah irkta alisilmis degildir. Asya ve Afrikada hemen hemen hiç yoktur. Kistik fibrozis geni 7. kromozomun uzun kolunda lokalizedir. En sik görünen mutasyonu DF508 dir. Bu mutasyon olgularin % 70 inden sorumludur. ( 400 den fazla mutasyon bildirilmistir.) (DF508 genindeki 3 baz çiftinin delesyonu ) . AF508 geni ( 7.kromozomun uzun kolunda ) kistik fibrozis transmembran kondüktans regülatörü ( CFTR ) bir proteini kodlar. CFTR proteini cAMP tarafindan indüklenen klorid kanal proteinidir. CFTR proteini cAMP tarafindan aktive edilen bir klorid kanal görevi görerek epithelyal hücrelerde sivi dengesini saglar.

AF508 genindeki 3 baz çiftinin delesyonu sonucunda :
- Respiratuar
- Gastrointestinal
- Biliyer
- Pankreatik
- Üreme sistemi. Epitel hücrelerinin apikal membranlarinda defektif klorid transportu ortaya çikar.

HASTALIGIN KLINIK TABLOSUNDA :
1 - Pankreas yetmezligi. % 90
2 - Mekonyum ileusu. % 10-20
3 - Diabetes Mellitus % 20
4 - Obstruktif safra yolu hastaligi. % 15 - 20.
5 - Azospermi. (Erkek hastalarin hepsinde ) bulunur.

Mekonyum ileusunun genetik temeli bilinmemektedir. Fakat multiallelism ( ayni lokustaki farkli mutasyonlar ) nedeniyle bazi kistik fibrozisli hastalarda mekonyum ileusu gelisirken digerlerinde ise gelismemektedir. Kistik fibroz genotip - fenotip konsorsiyumu en sik görülen 8 mutasyonu incelenmis ve mekonyum ileus gibi en sik komplikasyonlarin olusumu için bir prediktör bulamamistir. Eldeki tek bulgu ; R117H / AF508 genotipindeki hastalarda siklikla pankreas yetmezligi gelismesi ve G551D / AF508 heterozigotlarda , AF508 homozigotlara oranla mekonyum ileusu insidansinin daha az olmasidir.

Kerem ; mekonyum ileuslu bir indeks olgudan sonraki kardeslerin mekonyum ileusu olma ihtimali % 29 dur. Eger indeks olguda mekonyum ileus yoksa , sonraki kardeslerde mekonyum ileusu olma olasiligi % 6 ya düser.

Allan ; mekonyum ileuslu indeks olgudan sonraki kardeslerde kistik fibröz ve mekonyum ileusu olma insidansi % 39 dur.( Beklenenin iki kati ).

Kistik fibrozisli yenidoganlarin yaklasik olarak % 6 - 20 sinde mekonyum ileus görülür. Baslangiçta nedeni pankreas kanalindaki konjenital stenoza bagli olarak ortaya çikan Pankreatik Asili seklinde kabul edilmistir. Fakat daha sonralari pankreas tutulumunun siddeti ile mekonyum ileusu arasinda bir korelasyon saptanamamistir.

Glanzmann ve Berger ( 1950 9 ) ; mekonyumdaki anormal bir proteinin , kivami koyulastirdigini göstermislerdir.

Mekonyum ileuslu bebeklerin mekonyumlarindaki protein miktarinin artmis oldugu gösterilmistir.

Green ; mekonyumda özellikle albuminin arttigini bildirdi.

Schutt ve Isles (1968) ; hastalikli yenidoganlarin mekonyumunda %85 protein bulunurken , saglikli yenidoganlarda mekonyumda %7 protein bulunmaktadir. Bunun mekanizmasi ise anormal pankreatik ve intestinal sekresyonlarin yanisira , proksimal ince barsakta anormal konsantrasyon olarak düsünülmüstür.

Brock : Hastalikli fötuslarin mekonyumunda albuminin (amniotik sividan ) yanisira Glutamiltranspeptidaz ve 5 Nükleotidaz inda (karacigerden) yüksek miktarlarda bulundugunu göstermistir. Buna karsin , aminopeptidazin ve alkalen fosfataz (intestinal izoenzim) gibi daha distal barsaktan salinan maddelerin , hastalikli fetuslarin mekonyumunda yüksek miktarda olmadigi anlasilmistir. Bu bulgular proksimal barsakta anormal konsantrasyon oldugunu desteklemektedir.

Otopsi çalismalarinda ; mekonyum ileusu olmaksizin kistik fibrozisi olan hastalarda pankreatik tutulumun yasa bagli progresyon gösterdigi , buna karsin mekonyum ileuslu hastalarda ise pankreatik tutulumun hafif , intestinal glanduler hastaligin siddetli oldugu gösterilmistir.

Glandüler degisiklikler ;
1 - Epitel örtüsü hücrelerinin düzlesmesi.
2 - Lieberkühn kriptalarinin dilatasyonu.
3 - Intraluminal sekresyonlarin akümilasyonu.

Mekonyum ileusu ile pankreatik yetersizlik arasinda bir korelasyonun olmamasi , mekonyum ileusu gelismesinde pankreatik tutulumun degil , intestinal glandüler tutulumun etkili oldugunu akla getirmektedir.

Glandüler anomali ; mukusun sivi kismini kaybedip intraduktal sekresyonlarin konsantrasyonuna baglidir.

Ayrica CFTR nin kendisi de c-AMP bagimli membran klorid kanal proteinidir. Buradaki bir mutasyon (AF508) su ve tuz transportunu etkileyerek sekresyonlarin koyulasmasina ve klirensinin azalmasina yol açacaktir.

Mekonyumun koyu kivamli yapiskan olmasinin nedenleri (M.E.S.) :
1 - Anormal intestinal glandlardan hipervisköz mukus sekresyonu.
2 - Proksimal ince barsakta anormal konsantrasyon.
3 - Pankreatik ekzokrin yetersizlik.

Distal ileum ve proksimal kolon yogunlasmis mekonyum pelletleri ile tikanir. Tüm kolonda mikrokolon (unused colon) söz konusudur.

Diğer 'Çocuk Sağlığı' Yazıları