Nöbetçi Eczaneler
22/09/2021

Mekonyum Ileusu 2

img mekonyum ileusu patoloji :
1 - Komplike olmamis (basit)
2 - Komplike olarak ikiye ayrilir.
Komplike olmamis mekonyum ileusta anormal mekonyum distal ileumda basit bir tikanikliga yol açar. Proksimal barsak dilatedir. Distal barsak incedir ve içinde mekonyum pelletleri vardir.

Komplike mekonyum ileusu , dilate proksimal barsagin volvulusu sonucu olusur. Eger perforasyon olursa mekonyum peritoniti gelisir. Eger perforasyon dogumdan hemen önce olursa asit ve mekonyum peritoniti görülür; fakat kalsifikasyon görülmez. Eger perforasyon dogumdan çok önce olursa , kalsiifkasyonlar ve yogun adezyonlar görülür. Bazi olgularda mekonyumun çevresinde kalsifiye , fibröz bir pseudokist duvari olusur. Dogumdan sonra bu kist hava ile dolarak Dev kistik mekonyum peritoniti olarak adlandirilir. Intrauterin volvulus iskemik nekroza ve ileal atreziye de neden olabilir.

KLINIK PREZENTASYON : Komplike olmamis mekonyum ileuslu yenidoganlar ilk 24 saat içinde rölatif olarak normaldir. Proksimal barsak ; hava , anne sütü ve intestinal sekresyonla dolmaya basladikça abdominal distansiyon gelisir. Önce açik , daha sonra safrali kusma baslar. Yenidogan mekonyumunu ilk 24 - 48 saat içinde çikaramaz. Bu yenidoganlarin yaklasik % 10 - 33 ünde kistik fibrozis aile öyküsü vardir.

USG de fetal ekojenik barsak görülmesi obstruktif proses lehinedir. Fetal ekojenik barsak 20 haftalik gestasyondan önce normaldir. 20. haftadan sonra USGde fetal ekojenik barsak görülmesi mekonyum ileusu ve mekonyum peritoniti lehinedir. Bu bulgu özellikle aile öyküsünde kistik fibroz bulunan fetuslar için geçerlidir. (Fakat ekojenik barsak 3. trimesterde bile bazen normal kabul edilebilir.) Özellikle :
- Dilate barsak
- Asit
- Intra abdominal kalsifikasyon, olmadan ekojenik barsak görülmesi benign olabilir. Mekonyum peritoniti , kistik fibroz veya diger intestinal bozukluklardan dolayi antenatal barsak rüptürü sonucunda olur. Asit ve intraabdominal kalsifikasyonlar gelisir.

Eger bu durum inutero farkedilirse , USG ile asagidaki bulgular tespit edilebilir:
1 - Polihidramnios
2 - Dilate fetal barsaklar
3 - Asit
4 - Intraabdominal ekojenik kitleler / barsak
5 - Intra abdominal kalsifikasyon

Komplike mekonyum ileuslu yenidoganlar genellikle yasamin ilk 24 saatinde semptom verirler. Mekonyum peritonitli veya Dev kistik mekonyum peritonitli yenidoganlarda genellikle dogumda anormal distansiyon ve safrali kusma vardir. Polihidramnios olabilir. Nadiren hidrops fetalis gelismis olabilir. Volvulus nedeniyle karinda kitle ele gelebilir. Gluteal kitle , vagina veya skrotumda mekonyum gibi prenatal perforasyonun alisilmamis bulgulari görülebilir.

TANI : Basit mekonyum ileusu olan yenidoganlarin karakteristik radyograflari vardir. Hava - sivi seviyeleri olmadan dilate barsak anslari görülür. Hava barsaga geçip koyu kivamli mekonyum ile karisinca sabun köpügü veya buzlu - cam görüntüsü direk karin grafide sag alt kadranda görülür. Bu bulguya Neuhausers Sign denir. Mekonyum ileusunda hava - sivi seviyesi olmaz. Fakat ayirici tanisindaki distal barsak obstruksiyonu yapan nedenlerin çogunda hava - sivi seviyesi görülür:
- Ileal Atrezi
- Mekonyum tikaç sendromu
- Hirschprung hastaligi
- Ufak sol kolon sendromu
- Kolon atrezisi

Bunlarin çogunda dekübitus radyografilerde hava - sivi seviyesi görülür. Ileal atrezi veya volvulus gibi komplike mekonyum ileus olgularinda daha siddetli bir distansiyon , hava - sivi seviyeleri veya kitle etkisi görülür. Perforasyon ve mekonyum peritoniti olan olgularda siklikla ekstravaze olan mekonyum periton içinde kalsifiye olur.

Dev kistik mekonyum peritoniti olan yenidoganlarda hava - sivi seviyesi olan kist ve asitin yani sira kalsifikasyonda görülür. Basit mekonyum ileusu olan bebekler kontrastli kolon grafisine hazirlanirlar. Komplike mekonyum ileus olgulari ise ameliyata hazirlanir. Eger radyografi basit tip mekonyum ileusu lehineyse ve sabun köpügü görünümü sag alt kadranda varsa terapötik kolon grafisi önerilir. Basit tip mekonyum ileusda mikrokolon ve terminal ileumda pelletler dikkati çeker.

AYIRICI TANI :
Ayirici tanida distal barsakta obstruksiyon yapan tüm nedenler bulunmalidir:
1 - Mekonyum tikaç sendromu
2 - Ufak sol kolon sendromu
3 - Ileal atrezi
4 - Kolonik atrezi
5 - Hirschprung hastaligi

Kolon grafisi ile bunlarin bir çogu mekonyum ileusundan ayrilir. Total kolonik agangliyonozisi olan yenidoganlar , basit tip mekonyum ileusunu taklit edebilir. Ileal atrezide de benzer görünüm olabilir. Fakat genellikle hava - sivi vardir.

Mekonyum peritoniti kistik fibrozis ile ilgisi olmayan bir çok intestinal obstruksiyon nedeninden dolayi olabilir. Örnegin ;
1 - Atrezi
2 - Volvulus
3 - Internal herni
4 - Invaginasyon

Bunlari ameliyat öncesi tanimak pek mümkün degildir. Mekonyum ileusunun tersine mekonyum tikaç sendromu genellikle kolonu tutan alt seviyeli bir intestinal obstruksiyondur. 1956da Clatworthy , Howard ve Lloyd tarafindan tarif edilmistir. Yenidoganlarda abdominal distansiyon , safrali kusma ve mekonyum çikaramama söz konusudur. Kontrastli lavman hem diagnostik hem de terapötiktir. Rektum ve sigmoid kolonda tikaç yapmis mekonyumun atilmasini stimule eder. Mekonyum tikaç sendromlu yenidoganlarin çogunda barsak fonksiyonlari normaldir. Fakat %4 olguda hirschsprung hastaligi bildirilmistir. Bazi mekonyum tikaç sendromlu kistik fibroz tespit edilmistir.

Rosenstein ve Langeaum kistik fibrozlu olgularin % 14 ünde mekonyum ileusu degil , fakat mekonyum tikaç sendromu gelistigini yazmistir. Bu yüzden mekonyum anomalisi olan tüm yenidoganlara ter testi yapilmasini önermislerdir. Bazi arastiricilar mekonyum tikaç sendromlu tüm çocuklarin rutin olarak ; Kistik fibrozis ve Hirschsprung hastaligi açisindan incelenmesini önermislerdir. Hirschsprung hastalarinin % 3 - 25 inde , özellikle agangliyonik segmentin uzun oldugu durumlarda , mekonyum ileusu ile ayni tablo görülebilir. Bu olgularda apendektomi materyalinde gangliyon hücresi bakilmasi , total kolonik agangliyonozisi ayirt etmede yararlidir.

Mekonyum ileusunda kistik fibrozun yanisira pankreas yetmezligi ya da intestinal motilitede azalma diger nedenler de akla gelmelidir. Mekonyum ileuslu yenidoganlarin % 21 inde kistik fibroz saptanmamistir. Bu olgularin nedeni anlasilamamistir. Fakat ;
1 - Pankreas kanalinin stenotik olusu
2 - Anormal lokal su absorbsiyonu
3 - Distal barsakta tripsin aktivitesinde azlik
4 - Glikoprotein malabsorbsiyonu
5 - Barsaga anormal albumin kaçagi
6 - Motilite bozuklugu gibi olasi nedenler üzerinde durulmustur.

Myenterik pleksus immatüritesi veya nöronal intestinal displazi gibi durumlarda da mekonyum ileusunun görüldügü bildirilmistir. Ayrica ; pseudomekonyum ileus ve mekonyum peritoniti olgulari CMV infeksiyonuna da baglanmistir.

NONOPERATIF TEDAVI : 1969 dan önce , komplike olmamis mekonyum ileusunun cerrahi tedavisinde çesitli operatif prosedürler kullanilmistir.
- Pankreatin ,
- Hidrojen peroksit ,
- Polisorbat 80 (Tween 80 ) gibi lavmanlar sporadik olarak kullanilmistir.

Noblett (1969 ) : Mekonyum ileuslu 4 yenidogani gastrogdafin lavman ile tedavi etmistir.

Diatriozoate Meglumine ( 1900 mosm/L)(Gastrografin) + %0,1 Polisorbat 80(Tween 80) karisimi ile lavman yapildi. Bebege ayni zamanda 5 gün süreyle NG den her 6 saatte 5 ml % 10 luk N - Asetilsistein solusyonu verildi.

Noblettin ilk tedavisi bugün hala geçerliligini korumaktadir.

Günümüzde Tween 80 kullanilmaz . Gastrogrfin ise SF ile 2- 3 misli dilüe edilir. Islem sirasinda 150 ml / kg / gün olacak sekilde IV sivi replasmani yapilir. Lavmandan sonra 12 saat içinde mekonyum çikmalidir. % 10 luk N - Asetilsistein her 6 saatte bir NG den 5 - 10 ml , 5 gün süreyle verilerek mekonyumun koyu kivami azaltilmaya çalisilir. 12 saat içinde yanit alinamaz ise 1 - 2 gün içinde yeniden denenebilir.

Gastrografinin hiperosmolar yapisi barsak lümenine sivi çekerek koyu mekonyumu çözer , Tween 80 in emülsifiye edici etkisi ile birlikte lavman etkili olur. Tween 80 kullanilmadan da veya baska ajanlarla da benzer basari oranlari yakalanmistir.

Gastrografin lavmanin komplikasyonlari :
1 - Perforasyon
2 - Nekrotizan enterokolit
3 - Sok
4 - Ölüm

Bazi perforasyonlar islem esnasinda balon kateter kullanilmasina baglidir. Bazilari ise daha sonra , muhtemelen barsagin asiri distansiyonuna bagli olarak ortaya çikar.

Noblettin orijinal çalismasinda ; Basari orani à % 50 , Perforasyon orani à % 9,6

Pediatrik radyoloji grubunun bir çalismasinda 1236 olguda : Basari orani à % 62 , Perforasyon orani à % 2,75 olarak bulunmustur. Bu çalismada ayrica izotonige yakin kontrast kullanilmasiyla hemodinamik bozukluklarin önüne geçilmistir. Çünkü kontrastin osmolaritesinin çok etkin olmadigi görülmüstür. Ayrica ; sadece kolonun dolmasi durumunda basari orani düsük kalmistir. Distal ileumun da dolmasi ile lavmanin etkinligi artmistir.

Diğer 'Çocuk Sağlığı' Yazıları